Ambasadorul Norvegiei, convocat de China după atribuirea Premiului Nobel pentru Pace

Ambasadorul Norvegiei la Beijing a fost convocat vineri la Ministerul chinez al Afacerilor Externe, care i-a exprimat "nemulţumirea" după atribuirea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, a anunţat Guvernul norvegian.

39 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Norvegiei, convocat de China după atribuirea Premiului Nobel pentru Pace

Ambasadorul Norvegiei, convocat de China după atribuirea Premiului Nobel pentru Pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ambasadorul Norvegiei la Beijing a fost rugat să se prezinte la Ministerul chinez al Afacerilor Externe unde i s-au semnalat nemulţumirea şi protestele autorităţilor chineze", a declarat Ragnhild Imerslund, purtătoarea de cuvânt a Ministerului norvegian de Externe.

La Oslo, ambasadorul Chinei a cerut de asemenea să fie primit de Ministerul norvegian al Afacerilor Externe, "pentru a transmite acelaşi mesaj", a adăugat ea.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit vineri de Comitetul Nobel norvegian disidentului chinez Liu Xiaobo, "pentru eforturile durabile şi non-violente în favoarea drepturilor omului în China".

Fost lider al mişcării democratice din piaţa Tiananmen în 1989, el a fost condamnat în ziua de Crăciun a anului trecut la 11 ani de închisoare, pentru "subminarea puterii de stat", pentru faptul că a fost unul dintre cei 300 de cosemnatari ai "Cartei 08", text care face apel la o Chină democratică.

La scurt timp după anunţ, ministerul chinez a afirmat că această decizie va "afecta relaţiile dintre China şi Norvegia", fără a oferi alte detalii.

Membrii Comitetului Nobel sunt desemnaţi de Parlamentul norvegian, dar sunt independenţi de Guvern şi de Cameră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici