America Latină a ridicat alertele de tsunami emise după cutremurul din Japonia

Mai multe valuri seismice generate de cutremurul de vineri din Japonia au ajuns pe litoralul ţărilor din America Latină, fără a provoca pagube importante, iar autorităţile au ridicat sâmbătă alertele de tsunami.

99 afișări
Imaginea articolului America Latină a ridicat alertele de tsunami emise după cutremurul din Japonia

America Latină a ridicat alertele de tsunami emise după cutremurul din Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În arhipelagul Galapagos, valurile au inundat o zonă urbană din insula San Cristobal, unde au provocat pagube, dar nu au pus în pericol vieţi umane, a declarat preşedintele ecuadorian Rafael Correa. "Marea s-a retras 30 de metri, iar când apa a revenit a inundat o zonă urbană din Santa Cruz", a spus el.

Insulele Galapagos sunt situate la 1.000 de kilometri de litoralul Ecuadorului, unde autorităţile au decretat stare de urgenţă şi au evacuat locuitorii din zonele de litoral.

După Galapagos, valurile urmau să ajungă pe coasta Ecuadorului, unde au fost vizate provinciile Esmeraldas şi Guayas.

Autorităţile mexicane au suspendat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, alerta de tsunami. Valurile generate de cutremurul din Japonia au depăşit cu 20 - 70 de centimetri nivelul normal şi au ajuns pe litoralul mexican vineri seară, însă Ministerul de Interne a precizat că acestea nu au provocat pagube.

Creşterea nivelului mării a determinat "situaţii puţin obişnuite, dar nu a pus în pericol populaţia, bunurile sau infrastructura", a precizat Guvernul mexican, cerând însă autorităţilor locale să supravegheze în continuare litoralul.

Şi ţările din America Centrală au suspendat alertele, după trecerea valurilor seismice, care nu au provocat pagube sau incidente importante.

În Insula Paştelui - primul teritoriu chilian afectat de tsunami - valurile au atins o înălţime de 1,16 metri peste nivelul normal, însă nu au provocat pagube importante. O treime dintre locuitorii insulei au fost evacuaţi vineri după-amiază către zona aeroportului Mataveri, situată la 45 de metri deasupra nivelului mării.

În Peru, unde zeci de mii de persoane au fost evacuate din zonele de litoral, valurile au depăşit numai cu 20-40 de centimetri nivelul normal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici