Americanul condamnat în Myanmar, repatriat de un senator democrat

Senatorul american Jim Webb, un apropiat al preşedintelui american Barack Obama, va pleca duminică din Myanmar împreună cu americanul John Yettaw, condamnat în această săptămână alături de liderul opoziţiei Aung San Suu Kyi, a anunţat sâmbătă biroul senatorului de la Washington.

15 afișări
Imaginea articolului Americanul condamnat în Myanmar, repatriat de un senator democrat

Americanul condamnat în Myanmar, repatriat de un senator democrat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

John "Yettaw va fi expulzat oficial duminică dimineaţa", potrivit unui comunicat al biroului lui Webb. "Senatorul Webb îl va scoate din ţară la bordul unui avion militar care se va deplasa spre Bangkok, duminică după-amiază", a precizat acesta.

Webb, congresmen democrat de Virginia, preşedintele subcomisiei pentru Afaceri Externe din Senat, s-a întâlnit sâmbătă cu liderul birman, Than Shwe, apoi cu lidera opoziţiei Aung San Suu Kyi, în cadrul unei vizite fără precedent.

El este primul oficial american care a avut o întrevedere cu Than Shwe, "oaia neagră" a precedentelor administraţii americane.

Senatorul a anunţat că junta a acceptat eliberarea lui Yettaw, un mormon în vârstă de 54 de ani, condamnat la şapte ani de închisoare şi muncă forţată pentru că s-a invitat în mai la Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, după ce a traversat în înot un lac din Rangoon.

Această întâmplare a condus la procesul lui Aung San Suu Kyi şi a lui John Yettaw, care s-a încheiat în această săptămână. Lidera opoziţiei a fost condamnată la 18 luni de arest la domiciliu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici