Amnesty International acuză SUA şi Marea Britanie de alimentarea crizei umanitare din Yemen

Organizaţia Amnesty International a acuzat joi Washingtonul şi Londra că alimentează criza umanitară din Yemen prin livrarea de arme Arabiei Saudite, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

1350 afișări
Imaginea articolului Amnesty International acuză SUA şi Marea Britanie de alimentarea crizei umanitare din Yemen

Amnesty International acuză SUA şi Marea Britanie de alimentarea crizei umanitare din Yemen (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat, organizaţia a precizat că Statele Unite şi Marea Britanie au livrat Arabiei Saudite armament în valoare de peste 5 miliarde de dolari de când această ţară a intevenit, în urmă cu doi ani, în conflictul din Yemen în fruntea unei coaliţii militare arabe.

Această valoare este de 10 ori superioară celei rezprezentate de ajutorul oferit de aceste state Yemenului în termen de doi ani, a mai anunţat organizaţia.

Arabia Saudită a intervenit pentru susţinerea forţelor guvernamentale, care se confruntă cu rebelii şiiţi Houthi. Aceştia din urmă au cucerit începând cu 2014 teritorii extinse din Yemen, inclusiv capitala Sanaa.

"Conflictul a determinat 3 milioane de persoane să fugă din casele lor, a distrus vieţile a mii de civili şi a făcut ca această ţară să se confrunte cu o catastrofă umanitară", a spus Lynn Maalouf, responsabil în cadrul biroului regional al organizaţiei la Beirut.

"Armele furnizate de diferite state, cum ar fi SUA şi Marea Britanie, au fost utilizate pentru a comite abuzuri grave, provocând o catastrofă umanitară ", a adăugat ea. Aceste state "au continuat să autorizeze livrarea de arme oferind în acelaşi timp un ajutor pentru a atenua criza gravă la provocarea căreia au contribuit", a adăugat aceasta.

Amensty face apel din nou la instituirea unui embargou privind armele şi la deschiderea unei anchete intternaţionale "credibile privind încălcările flagrante comise de toate părţile implicate în conflict".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici