Amnesty International: Civilii, victime ale unor atacuri sistematice şi la întâmplare în Siria

Civilii, printre care numeroşi copii, sunt principalele victime ale atacurilor armatei siriene, sistematice şi comise la întâmplare, a afirmat miercuri, într-un comunicat, Amnesty International.

124 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Civilii, victime ale unor atacuri sistematice şi la întâmplare în Siria

Amnesty International: Civilii, victime ale unor atacuri sistematice şi la întâmplare în Siria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Forţele guvernamentale bombardează (...) acum sistematic oraşele şi satele, recurgând la arme grele care nu pot viza ţinte specifice, cu toate că ştiu că victime ale unor astfel de atacuri oarbe sunt aproape întotdeauna civili", a afirmat Donatella Rovera, consilier la Amnesty International pentru situaţii de criză.

"Asemenea arme nu ar trebui să fie utilizate niciodată împotriva zonelor rezidenţiale", a adăugat Rovera, care s-a deplasat recent în nordul Siriei.

ONG-ul, cu sediul la Londra, apreciază că violenţele din oraşele Idleb şi Jabal al-Zawiya, în nord-vestul ţării, precum şi la Hama (centru), sunt puţin mediatizate în raport cu cele de la Damasc sau Alep.

Pe 16 septembrie, opt civili, între care cinci copii, au fost ucişi şi numeroase persoane au fost rănite într-o serie de atacuri aeriene la Kafr Awayed, în regiunea Jabal al-Zawiya. Câţiva locuitori au povestit pentru Amnesty International că şapte dintre victime au fost ucise la o nuntă şi în casele din apropiere, iar un băiat a murit în timp ce cumpăra pâine.

ONG-ul se bazează pe o anchetă de teren efectuată în septembrie, care a luat în calcul atacuri soldate cu uciderea a 166 de civili, între care 48 de elevi şi 20 de femei.

"În ultimele săptămâni, în zonele unde forţe ale opoziţiei au respins forţe guvernamentale, existau bombardamente în orb pe teritoriile pierdute cu consecinţe dezastruoase pentru populaţia civilă".

"Atacuri lângă spitale la puţin timp după un mare aflux de răniţi sau asupra unor persoane aflate la coadă pentru a cumpăra pâine sugerează că vizează intenţionat grupuri mari de civili", se arată în comunicatul care vorbeşte de o "gravă încălcare a dreptului umanitar internaţional" şi de "crime de război".

Pe 22 august, "un bombardament aproape de o băcănie a ucis 13 civili" la Kafr Nabel, în regiunea Idleb, a adăugat Amnesty International.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici