Regimul sirian plănuieşte să utilizeze arme chimice

Regimul sirian plănuieşte să utilizeze "în ultimă instanţă" arme chimice împotriva propriei sale populaţii, a declarat într-un interviu publicat miercuri de cotidianul britanic The Times un general sirian care a dezertat.

952 afișări
Imaginea articolului Regimul sirian plănuieşte să utilizeze arme chimice

Regimul sirian plănuieşte să utilizeze arme chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul Adnan Sillu, prezentat ca fost responsabil de arsenalul chimic sirian, a afirmat că a dezertat în urmă cu trei luni după ce a participat la discuţii purtate la nivel înalt cu privire la utilizarea armelor chimice împotriva rebelilor şi populaţiei.

"Aveam discuţii serioase legate de utilizarea armelor chimice, inclusiv despre modul în care să le folosim şi unde", a declarat acesta pentru The Times.

"Am discutat despre asta ca o ultimă măsură, dacă regimul ar pierde controlul asupra unei zone importante, cum ar fi cea de la Alep", a adăugat fostul general.

Acesta a declarat că este sigur că regimul de la Damasc ar putea recurge la folosirea armamentului chimic împotriva populaţiei şi că aceste discuţii l-au determinat să dezerteze.

Luni, publicaţia germană Der Spiegel a scris, citând martori, că armata siriană a testat, la sfârşitul lunii august, în apropiere de Safira, sisteme pentru arme chimice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici