Amnesty International critică extrem de dur acordul UE-Turcia privind criza migraţiei

Amnesty International (AI) îi acuză pe liderii europeni de "limbaj dublu" în legătură cu acordul privind trimiterea migranţilor înapoi în Turcia, relatează BBC News online.

805 afișări
Imaginea articolului Amnesty International critică extrem de dur acordul UE-Turcia privind criza migraţiei

Amnesty International critică extrem de dur acordul UE-Turcia privind criza migraţiei (Imagine: Hepta)

Acordul cu Turcia nu reuşeşte să ascundă "hotărârea (UE) de a întoarce spatele crizei refugiaţilor", denunţă organizaţia nonguvernamtentală (ONG) cu activitate în domeniul drepturilor omului.

Potrivit acestui plan, migranţii care vor sosi în Grecia urmează să fie trimişi înapoi în Turcia, în cazul în care le este respinsă cererea de azil.

În schimb, Turcia primeşte ajutoare şi unele concesii politice.

Promisiunile UE de a respecta dreptul internaţional şi european "apar în mod suspicios ca o glazură de zahăr în care este învelită pilula de cianură pe care protecţia refugiaţilor în Europa tocmai a fost obligată să o înghită", a declarat John Dalhuisen, directorul AI pentru Europa şi Asia Centrală.

"Garanţiile privind o respectare cu scrupulozitate a dreptului internaţional sunt incompatibile cu o trimitere înapoi în Turcia a tuturor migranţilor care ajung pe insulele greceşti, începând de duminică", a adăugat el.

Un puternic sentiment de scepticism planează asupra unei serii de probleme juridice şi asupra faptului dacă acordul UE-Turcia poate sau nu să fie implementat, comentează BBC.

Ideea centrală a acordului - trimiterea înapoi în Turcia a tuturor migranţilor clandestini care ajung pe insulele greceşti - este cea mai controversată.

Însă liderii europeni insistă că totul va decurge în conformitate cu dreptul internaţional.

Acordul "exclude orice expulzări colective", a dat asigurări preşedintele UE Donald Tusk.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) va participa la program, însă de pe o poziţie inconfortabilă faţă de prevederile acordului.

Turcia "nu este o ţară sigură pentru refugiaţi şi migranţi", a subliniat Dalhuisen, adăugând că orice acord cu privire la o trimitere înapoi a migranţilor în baza unor suspiciuni este "viciat, ilegal şi imoral".

Acest plan, adoptat vineri la Bruxelles, în cadrul unui summit, alimentează speranţa că va descuraja oamenii să traverseze marea din Turcia în Grecia.

Potrivit acordului, statele membre UE vor reinstala migranţi care trăiesc deja în Turcia. Liderii UE au salutat acordul, însă cancelarul german Angela Merkel a avertizat în legătură cu viitoare provocări juridice.

Unele dintre promisiunile pe care europenii le-au făcut Ankarei au fost revizuite, iar unele state membre UE şi-au exprimat îngrijorarea faţă de bilanţul Turciei în domeniul drepturilor omului.

Însă premierul turc Ahmet Davutoglu a salutat o zi "istorică".

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat că acordul dintre cele 28 de state membre UE şi Turcia a fost adoptat în unanimitate.

Însă ONU a avertizat că este necesară o consolidare a capacităţii Greciei de evaluare a solicitărilor de azil şi a subliniat că implementarea acordului este "crucială".

O sursă europeană a declarat pentru BBC că, potrivit acordului, până la 72.000 de migranţi sirieni care trăiesc în Turcia urmează să fie reinstalaţi în Uniunea Europeană. Acest mecanism ar urma să fie abandonat în cazul în care numărul migranţilor trimişi înapoi în Turcia depăşeşte acest prag, a precizat această sursă.

Peste un milion de migranţi şi refugiaţi au pătruns în UE, începând din ianuarie 2015, la bordul unor ambarcaţiuni, din Turcia în Grecia. Peste 132.000 de persoane au sosit numai anul acesta. Zeci de mii de persoane sunt blocate, în prezent, în Grecia, după ce ruta pe care încearcă să ajungă în nodul Europei a fost "închisă".

Ministrul grec de Interne Panagiotis Kouroublis a comparat condiţiile din tabăra de la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, cu cele dintr-un lagăr nazist.

- Principalele puncte ale acordului

Trimiteri înapoi: toţi "migranţii clandestini" care traversează - începând din 20 martie - din Turcia în Grecia vor fi trimişi înapoi. Fiecare caz în parte va fi evaluat de către autorităţile greceşti.

Unul-la-unul: în schimbul ficărui migrant trimis înapoi în Turcia, un migrant sirian va fi reinstalat în UE. Prioritate vor avea cei care nu au încercat să intre în mod ilegal în UE, iar numărul maxim este de 72.000 de persoane.

Liberalizarea vizelor: cetăţenii turci urmează să aibă acces, până în iunie, în spaţiul de liberă circulaţie Schengen. Acest lucru nu este valabil pentru ţări care nu fac parte din Schengen, precum Marea Britanie.

Ajutor financiar: UE urmează să accelereze alocarea ajutorului în valoare de trei miliarde de euro promis Ankarei şi destinat migranţilor.

Aderarea Turciei la UE: ambele părţi au convenit să "redinamizeze", până în iulie, procesul de aderare a Turciei la Uniune, în cadrul unor negocieri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici