Amnesty International denunţă încălcarea regulată a libertăţii de exprimare în Rusia

Organizaţia Amnesty International a denunţat miercuri încălcarea "regulată" a libertăţii de exprimare în Rusia în 2011, atacurile vizând jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului, precum şi obstacolele în calea manifestaţiilor paşnice.

126 afișări
Imaginea articolului Amnesty International denunţă încălcarea regulată a libertăţii de exprimare în Rusia

Amnesty International denunţă încălcarea regulată a libertăţii de exprimare în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile ruse "împiedică în mod regulat opoziţia să se facă auzită", interzicând manifestaţiile acesteia sau arestând manifestanţi "paşnici", pe fondul "intensificării contestării care a marcat 2011", a declarat Serghei Nikitin, responsabil al filialei ruse a Amnesty International, prezentând raportul anual al organizaţiei.

Această contestare a regimului, inedită de la sosirea la putere a preşedintelui Vladimir Putin, a fost provocată de "fraude electorale" la alegerile legislative din 4 decembrie, "corupţia şi simularea unor proceduri democratice", a apreciat Nikitin.

ONG-ul subliniază că autorităţile menţin în continuare "controlul strict" asupra presei, numai Internetul rămânând o "zonă relativ liberă".

"Activiştii pentru drepturile omului şi jurnaliştii continuă să facă faţă opresiunii şi ameninţărilor, inclusiv din partea funcţionarilor ale căror abuzuri le denunţă", potrivit Amnesty.

Pe de altă parte, majoritatea anchetelor privind uciderea unor jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului din Rusia, în special a jurnalistei Anna Politkovskaia (2006) şi a activistei cecene Natalia Estemirova (2009), nu au dus la nici un rezultat până în prezent, relevă organizaţia.

Amnesty mai notează că reforma poliţiei implementată în 2011 "nu a contribuit la lupta împotriva impunităţii" de care se bucură poliţiştii şi că dezvăluirile privind cazuri de "tortură şi rele tratamente au fost foarte numeroase".

În Caucazul de Nord, afectat de o rebeliune armată de mai mulţi ani, grupările armate sunt în continuare foarte active şi "operaţiunile (forţelor de ordine) vizând să asigure securitatea sunt adesea însoţite de încălcări ale drepturilor omului", subliniază raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici