Analişti: Blocarea activităţilor guvernamentale în SUA va avea efecte secundare

Impactul direct al blocării activităţilor guvernului federal din SUA în lipsa unui acord privind bugetul, care pare tot mai probabilă, ar fi relativ mic în ceea ce priveşte creşterea economică, dar ar putea avea efecte indirecte defavorabile, potrivit analiştilor citaţi de MarketWatch.

265 afișări
Imaginea articolului Analişti: Blocarea activităţilor guvernamentale în SUA va avea efecte secundare

Analişti: Blocarea activităţilor guvernamentale în SUA va avea efecte secundare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În timp ce efectul blocajului nu ar afecta grav creşterea economiei SUA, impactul asupra încrederii populaţiei şi oamenilor de afaceri ar putea fi substanţial", a declarat Gennadiy Goldberg, analist la TD Securities.

Consumul, care reprezintă trei sferturi din economia americană, dă deja semne de slăbiciune, un indice privind încrederea populaţiei în economie, publicat recent, atingând cel mai redus nivel după luna aprilie.

"Încrederea consumatorilor este destul de fragilă şi fără această nouă sursă de incertitudine", a spus Richard Curtin, economist şef la University of Michigan/Thomson Reuters, care calculează un indice privind încrederea.

TD Securities estimează că fiecare săptămână de blocaj al activităţilor guvernului federal ar putea tăia creşterea economică cu 0,2 puncte procentuale.

În absenţa unui acord de ultim moment, o parte din activităţile guvernului federal vor fi oprite începând de marţi.

Un alt cost direct care este deseori trecut cu vederea este cel al administrării opririi activităţilor şi problemele asociate. Ultimul mare eveniment de acest gen, produs în 1995-1996, a costat guvernul 1,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Congresului.

La nivelul actual al dolarului, aceste costuri de administrare ar fi de aproape 2,1 miliarde de dolari.

Există şi alte costuri greu de estimat, cum ar fi impactul asupra credibilităţii SUA, în special odată cu apropierea termenului limită până la care ar trebui majorat plafonul de îndatorare a ţării.

"Atenţia se îndreaptă spre impactul mai sever al menţinerii plafonului de îndatorare", consideră analişti ai Nomura Group.

Oprirea activităţilor guvernului federal va afecta şi calendarul publicării unor date economice aşteptate cu interes de pieţele financiare şi oficiali, care vor să afle dacă economia este suficient de solidă pentru a face posibilă restrângerea măsurilor de stimulare de către Rezerva Federală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici