Analişti: Economia Suediei nu va beneficia de pe urma politicilor privind restricţiile impuse de pandemia de Covid-19

Chiar dacă Suedia a ales să evite să impună restricţii populaţiei şi a decis să menţină barurile şi restaurantele deschise, analiştii spun că este puţin probabil ca economia naţională să aibă de câştigat de pe urma acestei decizii, scrie Financial Times.

1833 afișări
Imaginea articolului Analişti: Economia Suediei nu va beneficia de pe urma politicilor privind restricţiile impuse de pandemia de Covid-19

Analişti: Economia Suediei nu va beneficia de pe urma politicilor privind restricţiile impuse de pandemia de Covid-19

"Este prea devreme să spunem că ne-am descurca mai bine decât alţii", a declarat pentru Financial Times Christina Nyman, fostă angajată a Riksbank, banca naţională a Suediei. „Într-un final, credem că Suedia va ajunge mai mult sau mai puţin în aceeaşi situaţie ca restul ţărilor”, continuă economista.

David Oxley, un economist principal la Capital Economics, a declarat că „activitatea economică din Suedia este sumbră, poate nu la fel de sumbră ca în alte părţi, dar este în continuare într-o scădere fără precedent”.

Primele cifre privind produsul intern brut al Suediei în primul trimestru al anului 2020, publicat săptămâna aceasta, sugerează că cel puţin în martie ţara a avut performanţe mai bune decât o mare parte a statelor UE şi a înregistrat o scădere de doar 0,3 la sută, comparativ cu 3,8%, cât este media zonei euro.

Dar economiştii susţin că Suedia nu o va ţine mult în acest ritm şi în curând va ajunge să sufere la fel ca celelalte state din UE. Comisia Europeană prevede că PIB-ul Suediei va scădea cu 6,1% în acest an.

Suedia a raportat peste 3.500 de decese cauzate de Covid019, un procent mult mai mare decât ţările vecine precum Norvegia, Finlanda sau Danemarca.

Epidemiologul principal al Suediei, Anders Tegnell, a declarat săptămâna trecută că nu a anticipat o rată de deces atât de mare.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici