ANALIZĂ: Companiile trebuie să aplice măsuri fiscale şi vamale în cazul unui Brexit dur

În contextul pregătirilor pentru un „Brexit dur”, companiile trebuie să urgenteze implementarea unor măsuri care să permită continuarea activităţilor după data de 29 martie 2019, arată o analiză EY semnată de Alexander Milcev, Partener, şi Cristina Galin, Tax Senior Manager.

694 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Companiile trebuie să aplice măsuri fiscale şi vamale în cazul unui Brexit dur

ANALIZĂ: Companiile trebuie să aplice măsuri fiscale şi vamale în cazul unui Brexit dur

O importanţă majoră trebuie acordată livrărilor de bunuri în lanţ la export, atunci când intervin societăţi care acţionează drept cumpărători-revânzători, pentru care scutirea de TVA poate fi pusă sub semnul întrebării. Mai mult, prevederile vamale pe baza cărora se stabileşte persoana care acţionează drept exportator pot influenţa scutirea de TVA, aşa cum este aplicată la acest moment de autorităţile fiscale din România.

În ceea ce priveşte achiziţia bunurilor din Regatul Unit, pe lângă formalităţile de vămuire, trebuie avute în vedere costurile suplimentare generate de taxele vamale datorate la import. În lipsa unui acord, se va aplica nivelul standard al taxelor vamale stabilit de UE pentru importul bunurilor. Totuşi, pentru TVA datorată în vamă pentru importul de bunuri provenite din UK pentru care formalităţile vamale de punere în liberă circulaţie sunt efectuate în România, importatorii vor putea aplica în continuare un tratament favorabil similar cu cel al achiziţiilor intracomunitare de bunuri, dacă sunt operatori economici autorizaţi (“AEO”).

După negocieri pentru încheirea unui Acord privind ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, încă fără rezultate clare, autorităţile fiscale din Regatul Unit au început o campanie de informare a societăţilor înregistrate în scopuri de TVA în UK, care sunt implicate în livrări sau achiziţii de bunuri cu UE.

Această campanie iniţiată la începutul lunii februarie 2019 are scopul de a atrage atenţia asupra schimbărilor de tratament fiscal şi vamal ale respectivelor operaţiuni desfăşurate în prezent şi subliniază necesitatea pregătirilor pentru un “Brexit dur”.

O măsură importantă în cadrul acestor pregătiri o reprezintă introducerea unei proceduri vamale tranzitorii simplificate, măsură care se poate utiliza pentru importul bunurilor provenite din UE în cazul unui “Brexit dur”. Procedura simplificată prevede amânarea declarării complete a bunurilor în vamă la momentul importului, precum şi amânarea plăţii taxelor vamale. Totuşi, pentru controlul bunurilor este necesară transmiterea anumitor informaţii înainte de importul efectiv al acestora.

Lista acestor măsuri este foarte lungă şi specifică fiecărui tip de activitate al societăţilor implicate în operaţiuni comerciale cu UK, spun analiştii EY.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici