ANALIZĂ: Consecinţele unei blocări a activităţii guvernamentale în SUA

Statul federal american ar putea fi paralizat începând de marţi dimineaţa, iar sute de mii de funcţionari federali ar putea intra în concediu fără plată, în cazul în care Congresul nu va reuşi să adopte un buget provizoriu până luni seara.

1094 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Consecinţele unei blocări a activităţii guvernamentale în SUA

ANALIZĂ: Consecinţele unei blocări a activităţii guvernamentale în SUA

Funcţionarii consideraţi "neesenţiali" ar trebui în acest caz să rămână acasă. Iată consecinţele anticipate de unele agenţii sau observate în timpul precedentei situaţii de acest tip din 1995/1996.

APĂRARE: Jumătate dintre cei 800.000 de angajaţi civili ai Pentagonului, cel mai mare angajator public, ar intra în concediu fără plată. Dar operaţiunile militare vor continua în mod normal, chiar dacă militarii ar putea fi plătiţi cu întârziere.

PARCURI şi MUZEE: Toate cele 368 de parcuri şi muzee naţionale se vor închide, inclusiv marile muzee de artă şi istorie şi grădina zoologică din Washington.

MEDIU: 95 la sută dintre cei 16.000 de angajaţi ai Agenţiei pentru Mediu (EPA), care se ocupă de reglementările privind mediul şi poluarea, vor fi trimişi acasă. "EPA va fi de fapt închisă, cu excepţia unui nucleu de persoane care va rămâne în caz de urgenţă", a explicat directoarea sa, Gina McCarthy. Şantierele vor fi întârziate, din cauza lipsei autorizaţiei de mediu.

VIZE, PAŞAPOARTE: În cazul ultimei crize bugetare care a durat în total patru săptămâni în 1995-1996, analiza a peste 500.000 de cereri de viză şi 200.000 de cereri de paşapoarte a fost suspendată.

CERCETARE: Institutele naţionale de sănătate (NIH), centrele de cercetare medicală vor înceta din nou să accepte pacienţi pentru tratamente experimentale.

ADMINISTRAŢII: Majoritatea agenţiilor federale vor avea efectivele reduse, cu peste 80 la sută în unele cazuri, ceea ce va provoca întârzieri: autorizaţiile de punere pe piaţă a medicamentelor, împrumuturile publice ale întreprinderilor mici şi mijlocii, asigurarea publică pentru cumpărătorii imobiliari, cerere de îngrijire pentru veterani.

EXCEPŢII: Justiţia, securitatea naţională şi serviciile considerate esenţiale pentru siguranţa şi protecţia ţării vor face excepţie.

IMPACTUL ECONOMIC: O blocare a activităţii guvernamentale de două săptămâni ar reduce creşterea economiei americane în trimestrul al patrulea cu 0,3 puncte, potrivit econimiştilor de la Macroadvisers, dar economia ar recupera întârzierea în primul trimestru din 2014. Potrivit lui Mark Zandi, economist şef la Moody's, un blocaj de trei sau patru săptămâni ar reduce creşterea PIB cu 1,4 puncte procentuale în cel de-al patrulea trimestru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici