ANALIZĂ: David Cameron se îndreaptă către o înfrângere la summitul de la Bruxelles

David Cameron se îndreaptă către o înfrângere la summitul liderilor europeni de joi şi vineri, după ce a fost abandonat de către aliaţii săi în încercarea de al-l împiedica pe Jean-Claude Juncker să obţină preşedinţia Comisiei Europene (CE).

265 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: David Cameron se îndreaptă către o înfrângere la summitul de la Bruxelles

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După două săptămâni de la un mini-summit anti-Juncker în care şi-a exprimat susţinerea faţă de premierul britanic, omologul său suedez Fredrik Reinfeldt a capitulat miercuri şi a anunţat că susţine nominalizarea fostului premier luxemburghez.

Alt aliat, olandezul Mark Rutte, s-a aliniat şi el imediat după aceea. A mai rămas ungurul Viktor Orban, un personaj populist foarte controversat în Europa, să poarte o bătălie care aminteşte de voturile de veto britanice.

Angela Merkel este cea care a dat semnalul retragerii. Ea a avertizat miercuri că este întru totul pregătită să participe la votul cerut de către Cameron, semnalându-le astfel inamicilor lui Juncker că au pierdut bătălia. "Avem nevoie de o majoritate calificată", a declarat cancelarul în Bundestag. "Este exact ceea ce prevăd tratatele" şi "nu va fi, deci, nicio dramă".

Liderii de stânga au venit în sprijinul candidatului creştin-democrat weekendul trecut, iar astfel victoria sa este asigurată. Nominalizarea va fi aprobată vineri. Actul juridic pe care liderii europeni îl trimit Parlamentului, însărcinat să-l supună la vot la jumătatea lui iulie, a fost deja redactat şi pe el se află numele lui Jean-Claude Juncker, a anunţat o sursă europeană.

Premierul britanic a promis, cu toate acestea, să lupte "până la capăt". "Eu cred că preşedintele Comisiei Europene ar trebui să fie ales de către şefii de stat şi de guverne aleşi. Nu trebuie să fie acceptată această preluare a puterii de către partide şi Parlamentul European (PE)", a pledat el miercuri.

Cu toate acestea, punţile de legătură nu au fost rupte între Cameron şi omologii săi conservatori. Potrivit Downing Street, Merkel şi Rutte l-au asigurat de susţinerea lor faţă de "apartenenţa Marii britanii la o Uniune Europeană reformată" şi de "angajamentul de a colabora" cu el "la momentul la care va renegocia relaţia" ţării sale cu UE.

- Înfruntări

Cei 28 de şefi de stat şi de guverne vor lăsa deoparte confruntările joi, timp de câteva ore, pentru a aduce un omagiu milioanelor de morţi din Primul Război Mondial, la aproape un secol de la atentatul de la Sarajevo, care a aruncat continentul în acest conflict.

Ei se întâlnesc joi după-amiaza în oraşul-martir Ypres, în nordul Belgiei.

Cu scopul de a evita orice dispută deplasată între Marea Britanie şi alţi europeni într-o zi menită să fie o sărbătoare a unei Europe a păcii, preşedintele Consiliului European, flamandul Herman Van Rompuy, a decis ca cina să fie consacrată exclusiv priorităţilor UE, deci programului de lucru al CE în viitorul cincinal.

Nici această discuţie nu este neapărat scutită de confruntări. Stânga europeană, reprezentată de către preşedintele francez François Hollande şi popularul şef al Guvernului italian Matteo Renzi, reclamă mai multă flexibilitate în aplicarea regulilor bugetare ale Pactului de Stabilitate, în vederea susţinerii investiţiilor şi creşterii economice.

Însă Angela Merkel rămâne pe poziţii. Ea şi-a reiterat miercuri refuzul de a modifica Pactul. "El stabileşte reguli clare şi oferă o mulţime de posibilităţi de flexibilitate", a apreciat ea.

În ceea ce-l priveşte pe Cameron, el ar putea să-şi manifeste furia, refuzând în bloc programul stabilit de către Van Rompuy. "Britanicii nu negociază nimic, nu discută despre nimic", a deplâns o sursă europeană.

În aceste condiţii, Van Rmpuy a renunţat la ideea de a soluţiona problema preşedinţiei Comisiei în cadrul unui "pachet" în care să fie incluse şi funcţiile de conducere ale celorlalte instituţii europene, şi anume preşedinţia Consiliului, postul de şef al diplomaţiei, preşedinţia Eurogrupului şi câteva posturi-cheie din cadrul Comisiei. Însă acest lucru nu împiedică purtarea unor negocieri în culise.

Un summit extraordinar ar putea să fie organizat la jumătatea lui iulie, potrivit mai multor surse europene. În acest sens este evocată data de 16 iulie, în urma învestirii preşedintelui Comisiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici