ANALIZĂ: Israelul a efectuat o serie de raiduri în Siria, de la începutul lui 2013

Israelul a efectuat anul acesta o serie de raiduri în Siria, vizând, potrivit unor oficiali, să împidice transferuri de arme sofisticate către mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

802 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Israelul a efectuat o serie de raiduri în Siria, de la începutul lui 2013

ANALIZĂ: Israelul a efectuat o serie de raiduri în Siria, de la începutul lui 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 30 ianuarie: Aviaţia israeliană bombardează, în apropiere de Damasc, o instalaţie pentru rachete de tip sol-aer şi un complex adiacent, suspectat că adăposteşte produse chimice. Israelul se teme de transferuri de armament către Hezbollah, anunţă un oficial american.

Potrivit unor informaţii publicate de ziarul The New York Times, raidul ar fi avariat principalul centru sirian de cercetare pentru arme biologice şi chimice.

- 3 şi 5 mai: Israelul efectuează două raiduri aeriene în apropiere de Damasc, care vizează, porivit unui oficial israelian de rang înalt, să împiedice un transferr de armament iranian către Hezbollah, o miliţie şiită libaneză aliată preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Al doilea raid vizează un centru de cercetări ştiinţifice la Jamraya, deja avariat în raidul din ianuarie, dar şi două obiective militare - un important depozit de muniţie şi o unitate din cadrul apărării antiaeriene -, potrivit unui diplomat de la Beirut care solicită protecţia anonimatului. Un ONG anunţă moartea a cel puţin 42 de militari sirieni.

Regimul de la Damasc anunţă că va replica imediat, dur, oricărui atac din partea Israelului asupra teritoriului sirian. Mişcarea Hezbollah afirmă că aliatul său sirian îi va livra noi tipuri de arme.

- 31 octombrie: Avioane de luptă israeliene atacă o bază aeriană în nord-vestul Siriei, vizând o încărcătură de rachete de tip sol-aer destinate Hezbollah, potrivit posturilor saudit Al-Arabiya şi american CNN.

Un oficial american confirmă un "atac israelian", în timp ce un ONG anunţă că s-au auzit mai multe explozii într-o bază de apărare antiaeriană de la Jableh, lângă Latakia, în zona de coastă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici