Analiză Wall Street Journal: Aliaţii europeni ai SUA, deranjaţi de planul reducerii trupelor / Rusia ar putea reacţiona

  • Iniţiativa Administraţiei Donald Trump de reducere a trupelor SUA din Germania riscă să afecteze relaţiile cu aliaţi vest-europeni
  • Diplomat european: Planul este o "disociere" între tendinţa NATO de consolidare a capacităţilor pentru contracararea Rusiei şi realitatea priorităţilor SUA
  • Transferul trupelor americane în Polonia sau în alte ţări central ori est-europene riscă să genereze riposta Rusiei
2453 afișări
Imaginea articolului Analiză Wall Street Journal: Aliaţii europeni ai SUA, deranjaţi de planul reducerii trupelor / Rusia ar putea reacţiona

Iniţiativa Administraţiei Donald Trump de reducere a trupelor SUA din Germania riscă să afecteze relaţiile cu aliaţi vest-europeni, iar transferul militarilor spre estul Europei va atrage riposta Rusiei, afirmă experţi citaţi de cotidianul The Wall Street Journal.

"Planul arată încă o dată că Administraţia Donald Trump neglijează o sarcină elementară de conducere: implicarea aliaţilor în procesul decizional", afirmă Johann Wadephul, vicepreşedintele grupului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Bundestag,

"Toată lumea beneficiază de pe urma coeziunii alianţei, doar Rusia şi China pot beneficia de disensiuni", a subliniat oficialul german.

Decizia preşedintelui Donald Trump de reducere a efectivelor militare din Germania evidenţiază o "disociere completă între tendinţa NATO de impulsionare a statelor membre în sensul consolidării capacităţilor pentru contracararea Rusiei şi realitatea priorităţilor americane", afirmă un diplomat european citat de WSJ.

Iar eventualitatea transferării trupelor americane în Polonia sau în alte ţări central ori est-europene riscă să genereze o reacţie simetrică din partea Rusiei, avertizează analistul Victor Olevich, din cadrul Centrului pentru Politici Actuale.

"Posibilitatea mutării trupelor spre est, din Germania în Polonia, va amplifica presiunile asupra frontierelor vestice ale Rusiei şi va atrage măsuri de ripostă vizibile din partea Moscovei", avertizează expertul.

Administraţia Donald Trump intenţionează să reducă semnificativ, conform unor surse de la Washington şi Berlin, numărul militarilor americani din Germania, în contextul disensiunilor cu Guvernul Angela Merkel, existând semnale că trupele ar putea fi transferate spre centrul şi estul Europei. În Germania se află permanent 34.500 de militari americani, dar numărul personalului militar al SUA poate atinge nivelul de 52.000 prin rotaţii ori în timpul exerciţiilor. Potrivit unor surse citate de cotidianul The Wall Street Journal, preşedintele Donald Trump a cerut Pentagonului să retragă 9.500 de militari din Germania, dar surse citate de revista Der Spiegel afirmă că efectivele ar putea fi reduse cu 5.000-15.000 de militari.

Administraţia Donald Trump ar fi ordonat reducerea efectivelor din Germania printr-un memorandum semnat recent de consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Robert O'Brien.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici