Ancheta împotriva paradisului fiscal din Liechtenstein capătă o dimensiune mondială

Ancheta declanşată de Germania împotriva paradisului fiscal din Liechtenstein a căpătat o dimensiune mondială, după ce alte zece ţări, printre care şi Statele Unite, au anunţat că vor investiga fraudele fiscale comise prin intermediul principatului.

2 afișări
Imaginea articolului Ancheta împotriva paradisului fiscal din Liechtenstein capătă o dimensiune mondială

Ancheta împotriva paradisului fiscal din Liechtenstein capătă o dimensiune mondială

Mai multe informaţii bancare confidenţiale, obţinute în schimbul sumei de peste patru milioane de euro, de către serviciile secrete germane de la un informator din Liechtenstein, au fost ulterior împărţite de circa zece ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care au deschis propriile anchete.

Printre aceste state se numără Australia, Canada, Spania, Statele Unite, Franţa, Italia, Noua Zeelandă, Suedia, Marea Britanie şi Cehia. Doar Danemarca a refuzat să utilizeze aceste date. "Nu vrem să utilizăm aceste informaţii furate şi nu vrem să plătim pentru ele", a declarat ministrul danez pentru Impozite.

La rândul său, Grecia s-a declarat dispusă să plătească, dacă va fi nevoie, pentru a obţine informaţii în cazul fraudelor fiscale comise prin intermediul principatului.

Parchetul din Liechtenstein a anunţat miercuri deschiderea unei anchete preliminarii împotriva presupusului informator al serviciilor secrete germane "Heinrich Kieber şi a autorilor necunoscuţi", sub suspiciunea "de divulgare de secrete ale unei companii în beneficiul unei ţări străine".

Procurorul din Bochum, Hans-Ulrich Kruck, care conduce de la început ancheta germană, a declarat marţi că serviciile fiscale din Germania au detectat deja peste 160 de contribuabili. Circa 27,8 milioane de euro au fost recuperate de la 91 de persoane care au recunoscut că au comis fraude şi de la alte 72 care s-au autodenunţat, sperând că vor scăpa de urmărire, a adăugat el.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte miercuri cu prinţul Albert al II-lea, la Berlin, cu ocazia unei vizite prevăzute de mult timp. Guvernul german a precizat că Merkel va profita de această întrevedere pentru a cere o mai mare cooperare din partea Monaco, precum şi din partea altor două paradisuri fiscale europene, Liechtenstein şi Andorra.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici