Anchetă în Mexic, după explozia unei maşini-capcană în faţa sediului unei reţele de televiziune

Anchetatorii mexicani investighează mai multe incidente violente produse vineri în nord-estul ţării, unde o maşină-capcană a explodat în faţa sediului celui mai important post TV regional, iar doi poliţişti au fost daţi dispăruţi.

17 afișări
Imaginea articolului Anchetă în Mexic, după explozia unei maşini-capcană în faţa sediului unei reţele de televiziune

Anchetă în Mexic, după explozia unei maşini-capcană în faţa sediului unei reţele de televiziune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Maşina-capcană a fost detonată în noaptea de joi spre vineri în faţa sediului canalului Televisa - cea mai importantă reţea de limbă spaniolă din lume - de la Ciudad Victoria, capitala statului Tamaulipas, iar o altă maşină a explodat în faţa unui post de poliţie.

Atacurile, care nu s-au soldat cu victime, nu au fost revendicate, dar sunt atribuite grupării Zeta. Trei membri ai acesteia au fost ucişi în urma unui raid militar asupra unei ferme din orăşelul San Fernando, unde au fost descoperite, marţi, cadavrele a 72 de imigranţi ilegali.

Gruparea Zeta este bănuită şi pentru dispariţia a doi poliţişti din San Fernando. Parchetul urmăreşte "diferite versiuni" în acest caz, însă nu a precizat dacă ofiţerii participau în mod direct la ancheta asupra masacrării imigranţilor.

Delegaţii consulare ale Braziliei, Ecuadorului, Salvadorului şi Hondurasului se află deja în zonă, pentru a participa la identificarea trupurilor neînsufleţite. Parchetul a precizat că 14 dintre victime erau originare din Honduras, 12 din Salvador, patru din Guatemala şi una din Brazilia.

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut Mexicului o "anchetă independentă" în acest caz. "Sunt profund şocată de aceste asasinate, care evidenţiază situaţia critică a imigranţilor în Mexic", a spus ea.

Preşedintele mexican, Felipe Calderon, a condamnat deja masacrul, afirmând că acesta reprezintă o consecinţă a rivalităţilor dintre Zeta şi cartelul Golfului. El a adăugat că membrii Zeta răpesc imigranţi clandestini pentru a-i înrola, iar unul dintre supravieţuitorii masacrului a confirmat faptul că răpitorii i-au propus să li se alăture în schimbul sumei de 2.000 de dolari lunar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici