Anchetă în Pakistan după ce pacienţi care au luat un medicament împotriva cancerului au orbit

Pakistanul a declarat luni că investighează doi distribuitori locali ai medicamentului pentru cancer Avastin, produs al companiei farmaceutice elveţiene Roche, după ce 12 pacienţi diabetici cărora le-a fost injectat medicamentul au orbit, potrivit Reuters.

435 afișări
Imaginea articolului Anchetă în Pakistan după ce pacienţi care au luat un medicament împotriva cancerului au orbit

Anchetă în Pakistan după ce pacienţi care au luat un medicament împotriva cancerului au orbit

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Pakistan a declarat că autorităţile sanitare din Punjab, cea mai populată provincie, au lansat investigaţia privind utilizarea locală a medicamentului Avastin, care este autorizat pentru utilizare în Pakistan.

„Au fost raportate incidente de pierdere a vederii la pacienţi diabetici în urma tratamentului cu Avastin injectabil modificat/dispensat/diluat”, a precizat autoritatea de reglementare într-un comunicat.

Javed Akram, ministrul pentru sănătate specializată din provincie, a declarat că poliţia interoghează doi bărbaţi despre care crede că sunt distribuitorii medicamentului în acest stat.

„Un comitet la nivel înalt a fost constituit pentru a cerceta problema. A fost înregistrat un caz împotriva distribuitorului şi a ajutorului său”, a declarat Akram.

În urma incidentelor, DRAP a instruit importatorul să retragă loturile suspecte de Avastin 100mg injectabil, despre care a spus că au fost create ilegal.

„Vânzarea/distribuirea injecţiei Avastin înregistrate a fost oprită până la verificarea calităţii sale prin eşantionare şi teste de laborator pentru a proteja sănătatea publică”, a precizat aceasta într-o declaraţie pe site-ul său.

Pe site-ul său, Roche a precizat că Avastin a fost aprobat în peste 130 de ţări, inclusiv în Statele Unite, pentru tratarea mai multor tipuri de cancer.

„Roche condamnă cu fermitate acest act criminal de contrafacere şi face tot ce îi stă în putinţă pentru a coopera cu autorităţile pentru a proteja pacienţii de contrafaceri”, a declarat Roche într-un comunicat pentru Reuters.

„În Pakistan, pierderea vederii din cauza Avastin a fost identificată de autorităţi ca fiind un caz de contaminare de către un furnizor terţ”, a adăugat aceasta.

Autoritatea de reglementare a precizat în declaraţia sa că, în cazurile în cauză, Avastin a fost utilizat off-label, adică în afara utilizării aprobate, pentru tratarea afecţiunilor oculare legate de diabet.

Medicamentul pentru cancer Avastin, atunci când este utilizat în doze mult mai mici, este similar cu medicamentul pentru ochi Lucentis şi este utilizat în multe ţări ca o opţiune cu costuri reduse pentru tratarea anumitor afecţiuni care provoacă orbirea.

În declaraţia sa, Roche a afirmat: „Avastin nu este aprobat pentru nicio utilizare în ochi. Medicamentele contrafăcute reprezintă un risc pentru sănătatea pacienţilor, deoarece conţinutul lor poate fi ineficient şi poate conţine ingrediente dăunătoare”.

Alam Sher, adjunctul controlorului de medicamente din Punjab, care a depus plângerea la poliţie împotriva distribuitorilor, a declarat pentru Reuters că unele companii cumpără Avastin şi îl porţionează în doze mai mici pentru a-l face mai accesibil pentru pacienţi.

Scăderea bruscă a valorii monedei locale în raport cu dolarul american a umflat preţul medicamentelor din Pakistan, multe dintre acestea fiind fie importate, fie bazate pe ingrediente importate. Inflaţia record a diminuat, de asemenea, puterea de cumpărare a multor persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici