Anchetă în Spania în cadrul Bisericii Catolice cu privire la sute de abuzuri sexuale

  • Biserica Catolică din Spania va deschide o anchetă cu privire la abuzuri sexuale.
  • Victime ar fi sute de copii.
  • Investigaţia a fost făcută de către ziarul El Pais.
647 afișări
Imaginea articolului Anchetă în Spania în cadrul Bisericii Catolice cu privire la sute de abuzuri sexuale

Ziarul El Pais a anunţat duminică despre faptul că Biserica Catolică din Spania va deschide o anchetă cu privire la presupuse abuzuri sexuale asupra a sute de copii de către membri ai clerului, abuzuri ce s-au desfăşurat de-a lungul a 80 de ani, scrie Reuters. Ancheta va analiza acuzaţiile de abuz împotriva a 251 de preoţi şi civili din instituţii religioase din întreaga ţară.

Ziarul nu şi-a publicat integral descoperirile dintr-o investigaţie pe care a efectuat-o în această problemă şi care a durat trei ani, dar a spus că au trimis un dosar de 385 de pagini Papei Francisc la data de 2 decembrie, în timp ce acesta zbura de la Roma în Cipru.

Numărul victimelor este de cel puţin 1.237, dar ar putea creşte cu câteva mii, a spus cotidianul. Acuzaţiile se referă la 31 de ordine religioase şi la 31 de eparhii din ţară dintre cele aproximativ 70. Cel mai vechi caz datează din 1942, iar cel mai recent din 2018.

Ancheta va fi efectuată de Conferinţa Episcopală Spaniolă, condusă de cardinalul Juan Jose Omella, arhiepiscopul Barcelonei. Oficialii Conferinţei Episcopale nu au fost disponibili pentru a răspunde acuzaţiilor. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat că Papa a primit documentaţia şi a transmis-o “organismelor competente, astfel încât să poată proceda conform legislaţiei actuale a Bisericii”. Conform legislaţiei actuale, episcopii spanioli ar trebui să informeze autorităţile civile despre cazurile suspectate de abuz.

În noiembrie, Papa Francisc s-a întâlnit cu mai multe victime ale abuzurilor şi a mulţumit jurnaliştilor pentru că au ajutat la descoperirea scandalurilor de abuz sexual în cadrul bisericilor.

Autor: Iulian Moşneagu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici