Anchetă la Ministerul indonezian al Transporturilor, privind autorizaţia de zbor a avionului AirAsia

Ministrul indonezian al Transporturilor, Ignasius Jonan, a ordonat luni efectuarea unei anchete interne la Biroul aviaţiei civile din cadrul ministerului, pentru a afla dacă oficialii au permis avionului AirAsia prăbuşit la 28 decembrie să decoleze fără a avea autorizaţie pentru ziua respectivă.

71 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Ministerul indonezian al Transporturilor, privind autorizaţia de zbor a avionului AirAsia

Anchetă la Ministerul indonezian al Transporturilor, privind autorizaţia de zbor a avionului AirAsia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Acesta este un pas semnificativ, (care arată) că ministerul nu învinovăţeşte doar AirAsia", a declarat Hadi Mustofa Djuraid, expert în cadrul Ministerului indonezian al Transporturilor, citat de Wall Street Journal în ediţia electronică.

De asemenea, ministerul a ordonat agenţiilor de pe aeroportul Surabaya, de unde a decolat avionul AirAsia cu destinaţia Singapore, să suspende oficiali responsabili de controlul traficului aerian, precum şi din cadrul operatorului aeroportului şi al biroului de aviaţie care erau de serviciu în momentul prăbuşirii cursei 8501, a declarat Djoko Murjatmodjo, directorul general pentru aviaţie civilă din Ministerul Transporturilor.

Direcţia generală pentru aviaţie de la aeroportul internaţional din Surabaya, al doilea oraş din Indonezia, ar fi folosit informaţii incorecte când a decis să permită decolarea avionului companiei AirAsia, a precizat Murjatmodjo. La sfârşitul săptămânii trecute, oficiali din cadrul ministerului au anunţat că AirAsia nu avea permisiunea de a opera zboruri pe ruta Singapore-Surabaya în zilele de duminică.

În plus, ministerul a emis la 31 decembrie o circulară care cere companiilor aeriene să-i informeze direct pe piloţi despre condiţiile meteorologice înainte de decolare, potrivit lui Murjatmodjo. În prezent, multe companii îşi informează direct piloţii despre condiţiile meteorologice, dar aceasta nu era o cerinţă formală. În urma prăbuşirii cursei 8501, compania aeriană a dezvăluit că pilotul se informase singur despre starea vremii, din informaţiile prezentate de agenţia naţională de meteorologie.

Ministrul Transporturilor, Ignasius Jonan, a criticat practica informării piloţilor despre condiţiile meteorologice pe cont propriu. Avionul Air Asia, care avea 162 de persoane la bord, a dispărut de pe radare deasupra Mării Java, într-o zonă cu nori de furtună puternică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici