Anchetă oficială după ce Biden a aflat prea târziu că şeful Pentagonului a fost operat de cancer

Preşedintele american Joe Biden a aflat abia marţi că secretarul de stat pentru apărare, Lloyd Austin, are cancer de prostată, a anunţat Casa Albă. Anunţul a venit la câteva minute după ce cazul a fost făcut public, iar Austin a suferit şi o infecţie care a fost de asemenea ţinută sub tăcere.

643 afișări
Imaginea articolului Anchetă oficială după ce Biden a aflat prea târziu că şeful Pentagonului a fost operat de cancer

Anchetă oficială după ce Biden a aflat prea târziu că şeful Pentagonului a fost operat de cancer

Austin, în vârstă de 70 de ani, este spitalizat de la 1 ianuarie la Walter Reed National Military Medical Center - un fapt pe care Pentagonul l-a ascuns publicului, Casei Albe şi Congresului săptămâna trecută. Acest fapt a declanşat o reacţie politică majoră, scrie Reuters

Nici adjunctă a lui Austin, Kathleen Hicks, nu a ştiut de acest caz timp de câteva zile, chiar şi după ce i s-a spus, în timpul unei vacanţe în Puerto Rico, să preia o parte din atribuţiile luib Austin la 2 ianuarie.

„El (Biden) a fost informat abia ieri (joi - n.r.) că secretarul Austin se afla în spital. El nu a fost informat până în această dimineaţă că principala cauză a acestei spitalizări a fost cancerul de prostată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Nimeni de la Casa Albă nu a ştiut că secretarul Austin avea cancer de prostată până în această dimineaţă, iar preşedintele a fost informat imediat după aceea”.

Austin şi Biden au vorbit sâmbătă şi nu a fost clar de ce Biden nu a aflat până marţi despre cancerul de prostată al lui Austin.

Republicanii au luat incidentul ca dovadă a neglijenţei în serviciu a lui Austin, un general în retragere cu patru stele care a condus forţele în Irak. El este primul secretar al apărării de culoare din America. Republicanul care conduce Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanţilor a lansat o anchetă oficială.

„Cu războaie în Ucraina şi Israel, ideea că Casa Albă şi chiar propriul dvs. adjunct nu au înţeles natura stării dvs. este evident inacceptabilă”, a scris marţi reprezentantul Mike Rogers într-o scrisoare adresată lui Austin.

Austin a fost transportat cu ambulanţa pe 1 ianuarie la Walter Reed după ce a suferit complicaţii în urma tratamentului împotriva cancerului de prostată din 22 decembrie, inclusiv greaţă cu dureri abdominale, de şold şi de picior severe. După ce a fost diagnosticat cu o infecţie a tractului urinar, Austin a fost mutat pe 2 ianuarie la o unitate de terapie intensivă.

„O evaluare suplimentară a evidenţiat colecţii de lichid abdominal care afectau funcţia intestinului subţire. Acest lucru a dus la refluxul conţinutului său intestinal, care a fost tratat prin plasarea unui tub prin nas pentru a-i drena stomacul”, a precizat spitalul.

Tratamentul împotriva cancerului de prostată la care a fost supus Austin pe 22 decembrie a necesitat ca acesta să fie supus unei anestezii generale, dar şi-a păstrat cunoştinţa în timpul ultimei sale vizite, potrivit unui comunicat al Walter Reed.

Walter Reed a oferit o perspectivă optimistă pentru Austin, dar a avertizat că recuperarea sa ar putea dura ceva timp.

„Infecţia a dispărut. El continuă să facă progrese şi anticipăm o recuperare completă, deşi acesta poate fi un proces lent”, se arată într-o declaraţie publicată de Pentagon.

Austin, care are 70 de ani, se află chiar sub Biden în vârful lanţului de comandă al armatei americane, iar îndatoririle sale îi impun să fie disponibil în orice moment pentru a răspunde la orice criză de securitate naţională. Acest lucru include să fie întotdeauna pregătit să intre în comunicaţii sigure cu alţi oficiali în cazul unui atac nuclear, lucru care ar fi dificil de pe un pat de terapie intensivă.

Administraţia lui Biden s-a străduit să calmeze furia politică izbucnită în urma dezvăluirilor potrivit cărora preşedintele, care candidează pentru un nou mandat, nu a ştiut de spitalizarea secretarului apărării sale la 1 ianuarie până la 4 ianuarie.

Pentagonul a declarat iniţial că tratamentul din decembrie al lui Austin a fost pentru o procedură medicală electivă. Nu era clar cum ar putea fi considerat electiv un tratament pentru cancer de prostată.

Unii republicani proeminenţi, inclusiv Donald Trump, au cerut ca Austin să fie demis din funcţie.Dar Pentagonul a declarat că generalul cu patru stele în retragere nu are planuri de demisie, iar Casa Albă a declarat că Biden nu a încercat să îl demită. Austin rămâne la Walter Reed.

„Secretarul continuă să rămână concentrat pe recuperare, dar, mai important, pe îndeplinirea îndatoririlor sale de secretar al apărării şi pe apărarea naţiunii”, a declarat generalul-maior al Forţelor Aeriene Patrick Ryder în cadrul unei conferinţe de presă.

Modul în care Departamentul Apărării a gestionat spitalizarea lui Austin contrastează cu modul în care Departamentul de Stat a gestionat operaţia la prostată a secretarului de stat de atunci, Colin Powell, la 15 decembrie 2003.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la acea vreme a emis un comunicat în cursul dimineţii prin care făcea public faptul că Powell, general cu patru stele în retragere şi fost preşedinte al Statului Major Întrunit, se afla în operaţie la Walter Reed şi că va rămâne acolo câteva zile. De asemenea, aceasta a dezvăluit că Powell va avea un program redus în timp ce se va recupera în urma operaţiei. Purtătorul de cuvânt al departamentului de la acea vreme, Richard Boucher, a oferit apoi detalii despre operaţia lui Powell în cadrul briefingului său zilnic.

Ryder a declarat că Pentagonul se va descurca mai bine, în timp ce Casa Albă a recunoscut daunele aduse credibilităţii sale.

„Cred că Pentagonul a fost foarte, foarte sincer cu ei înşişi în legătură cu, cu provocarea la adresa credibilităţii prin ceea ce s-a întâmplat aici şi prin ceea ce şi prin cât de greu le-a fost să fie complet transparenţi cu poporul american”, a spus Kirby.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici