Anchetator afgan: Treizeci de civili au fost ucişi în raidul NATO din Kunduz

Treizeci de civili şi 69 de talibani au fost ucişi, la 4 septembrie, în raidul efectuat de NATO în provincia Kunduz, din nordul Afganistanului, a anunţat duminică unul dintre cei patru anchetatori desemnaţi de Guvernul afgan.

21 afișări
Imaginea articolului Anchetator afgan: Treizeci de civili au fost ucişi în raidul NATO din Kunduz

Treizeci de civili au fost ucişi în raidul NATO din Kunduz, afirmă un anchetator afgan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Treizeci de civili au fost ucişi şi nouă răniţi", a declarat Mohammadullah Bataj, membru al comisiei de anchetă înfiinţată de preşedintele afgan Hamid Karzai după bombardamentul de la Kunduz.

În plus, "49 de talibani înarmaţi şi 20 de talibani neînarmaţi au fost ucişi, iar 11 talibani au fost răniţi", a adăugat Bataj.

Bombardamentul care a vizat două camioane-cisternă deturnate de talibani a fost foarte criticat, din cauza importantelor pierderi civile.

NATO a admis că în cadrul operaţiunii că au fost ucişi civili, dar mărturiile asupra circumstanţelor producerii bombardamentului şi asupra bilanţului acestuia diferă în mod considerabil.

Zeci de persoane se adunaseră în jurul camioanelor, dintre care unul se împotmolise într-un râu. Conform martorilor, talibanii îi chemaseră pe localnici să ia benzină.

Un ofiţer german a ordonat atunci un atac aerian. Două bombe de 250 de kilograme au fost lansate asupra camioanelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici