Anchetatorii ruşi vor percheziţiona bănci din Transnistria, într-un caz de deturnare de fonduri

Anchetatorii ruşi care investighează deturnarea a 160 de milioane de ruble (5,5 milioane de euro) din ajutorul umanitar acordat de Rusia regiunii separatiste transnistrene vor efectua percheziţii la unele bănci din Transnistria, relatează miercuri cotidianul rus Kommersant.

122 afișări

Tribunalul Basmani din Moscova a emis deja un mandat de percheziţie, care se va desfăşura la Banca Centrală transnistreană şi la Biznesinvestbank, care a funcţionat anterior cu numele Gazprombank, potrivit RIA Novosti.

Anchetatorii ruşi vor de asemenea să o interogheze pe fosta directoare a Băncii Centrale transnistrene Oksana Ionova, care a fost reţinută recent la Tiraspol, capitala republicii separatiste.

Noua conducere transnistreană a promis că le va acorda asistenţă anchetatorilor ruşi. Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat că autorităţile sunt pregătite să ia în considerare extrădarea în Rusia a lui Oleg Smirnov, fiul fostului lider transnistrean Igor Smirnov, pentru a fi interogat privind posibila sa implicare în acest caz.

Anchetatorii ruşi suspectează că Oleg Smirnov şi asociatul său, fostul director adjunct al Băncii Centrale transnistrene Oleg Briziţki, au deturnat 5,5 milioane de dolari în perioada 2008-2009, din ajutorul umanitar acordat de Rusia pentru pensionarii din regiune.

Un dosar penal a fost deschis în Rusia împotriva lui Smirnov şi a asociatului său, la sfârşitul lui octombrie 2011, dar nici unul dintre ei nu s-a prezentat în cadrul anchetei. Comitetul rus de anchetă a afirmat că banii deturnaţi au fost transferaţi de la Banca Centrală transnistreană la Biznesinvestbank, care era controlată atunci de Oleg Smirnov. Acesta are cetăţenie rusă şi mai multe proprietăţi la Moscova. El deţine de asemenea mai multe companii, a precizat poliţia.

Tatăl său, Igor Smirnov, a fost liderul Transnistriei timp de 20 de ani. În septembrie 2011, el şi-a anunţat candidatura pentru un al cincilea mandat, dar a pierdut alegerile în faţa lui Şevciuk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici