Anders Breivik a pregătit comentarii pentru ziua în care va fi anunţat verdictul în procesul său

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut în Norvegia, a pregătit comentarii pe care intenţionează să le facă după citirea verdictului în procesul său, a anunţat avocatul acestuia, Geir Lippestad.

274 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik a pregătit comentarii pentru ziua în care va fi anunţat verdictul în procesul său

Anders Breivik a pregătit comentarii pentru ziua în care va fi anunţat verdictul în procesul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În plus, un alt avocat al lui Breivik a declarat că acesta lucrează la o autobiografie în care va putea spune mai multe despre Cavalerii Templieri, organizaţia de care aparţine, dar a cărei existenţă nu a putut fi dovedită de poliţie.

La 22 iulie 2011, el a ucis 77 de persoane - majoritatea adolescenţi - dintre care opt într-un atentat cu bombă comis împotriva sediului Guvernului din Oslo şi 69 în timpul atacului armat de pe insula Utoeya, unde avea loc o tabără de vară a tinerilor laburişti.

În funcţie de recunoaşterea responsabilităţii sale penale, extremistul în vârstă de 33 de ani va fi condamnat la închisoare sau va fi internat într-o instituţie psihiatrică de către tribunalul de primă instanţă din Oslo.

"El vrea să fie declarat responsabil", a afirmat Lippestad pentru cotidianul Aftenposten. "El reflectează la ceea ce le va spune judecătorilor şi a pregătit câteva cuvinte pentru orice eventualitate", a adăugat el.

El este totuşi sigur că tribunalul îi va permite să se exprime mai mult decât despre un eventual recurs în apel.

Chiar dacă acest lucru ar însemna o pedeapsă lungă cu închisoarea, Breivik vrea să fie declarat sănătos din punct de vedere psihic pentru a nu i se discredita ideologia naţionalistă şi islamofobă. El a declarat că nu va face apel dacă judecătorii se vor pronunţa în acest sens.

Deşi şi-a recunoscut faptele, el a pledat nevinovat, afirmând că a acţionat pentru a-şi proteja ţara împotriva multiculturalismului.

Problema sănătăţii sale mintale a fost în centrul procesului care s-a încheiat la 22 iunie. O primă evaluare psihiatrică oficială a conchis că că Breivik este psihotic, apoi o contraexpertiză a constatat că acesta este sănătos din punct de vedere psihic pentru a răspunde penal pentru actele sale.

Potrivit unui alt avocat, o carte pe care Breivik susţine că o scrie despre pregătirea atacului va fi un fel de autobiografie, dar doar despre viaţa sa de adult, după 2002. Ea ar putea include dezvăluiri despre misterioşii Cavaleri Templieri.

"Ea va conţine mai multe informaţii decât ce a spus poliţiei", a declarat Tord Jordet pentru tabloidul Verdens Gang (VG), precizând că această carte, redactată în engleză, va fi gata cel mai devreme în primul semestru din 2013.

Breivik, care s-a prezentat drept "scriitor" în faţa Curţii, va scrie alte două cărţi, una despre ideologia sa şi alta despre viziunea sa despre viitor. El este deja autorul unui manifest de 1.500 de pagini, difuzat pe Internet, care conţine elemente biografice precum şi detalii despre modul de pregătire a atacurilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici