Anders Breivik, "dezamăgit" de actul de acuzare

Autorul atacurilor soldate cu 77 de morţi la 22 iulie 2011 în Norvegia, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, s-a declarat "dezamăgit" de actul de acuzare publicat miercuri care sugerează internarea sa într-o instituţie psihiatrică mai degrabă decât trimiterea la închisoare.

482 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik, "dezamăgit" de actul de acuzare

Anders Breivik, "dezamăgit" de actul de acuzare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El se consideră responsabil din punct de vedere penal şi, prin urmare, este dezamăgit de plasarea forţată într-o instituţie psihiatrică ce decurge din concluziile cu privire la iresponsabilitatea sa penală", a declarat avocatul agresorului, Geir Lippestad, pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen.

Pe baza unei expertize psihiatrice oficiale, care a o conchis anul trecut că este psihotic, ceea ce în principiu exclude o condamnare la închisoare, Parchetul a declarat că, pentru moment intenţionează să ceară internarea lui Behring Breivik, cu excepţia situaţiei în care ar apărea elemente noi.

"Ar trebui lucruri cu adevărat foarte semnificative" pentru ca, la încheierea procesului, rechizitoriul să privilegieze o pedeapsă cu închisoare în faţa îngrijirilor psihiatrice", a declarat Inga Bejer Engh, unul dintre cei doi procurori care se ocupă de acest caz.

Behring Breivik face în prezent obiectul unei a doua expertize psihiatice după ce doi primi experţi mandataţi de tribunalul din Oslo au conchis că este psihotic, bolnav de "schizofrenie paranoidă" şi, prin urmare, nu are responsabilitate penală.

Având în vedere minuţiozitatea cu care autorul celui mai grav carnagiu comis pe teritoriul norvegian după cel de-al Doilea Război Mondial şi-a pregătit proiectul timp de mai mulţi ani, această evaluare a generat proteste şi a determinat Curtea să ceară o nouă expertiză.

Rezultatele acesteia sunt aşteptate la 10 aprilie, cu câteva zile înainte de deschiderea procesului, la 16 aprilie.

La 22 iulie 2011, deghizat în poliţist, Behring Breivik a tras timp de oră într-o tabără care reunea tineri laburişti pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian.

Miercuri, extremistul de dreapta în vârstă de 33 de ani a fost pus sub acuzare pentru "acte de terorism".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici