Anders Breivik nu a acţionat singur? Atacatorul norvegian ascunde informaţii care ar putea conduce la alte persoane

Extremistul norvegian Anders Behring Breivik pare să fi comis singur atacurile mortale de la 22 iulie, potrivit anchetei în curs, a declarat sâmbătă poliţia norvegiană, adăugând însă că acesta ascunde informaţii care ar putea conduce la alte persoane.

693 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik nu a acţionat singur? Atacatorul norvegian ascunde informaţii care ar putea conduce la alte persoane

Anders Breivik nu a acţionat singur? Atacatorul norvegian ascunde informaţii care ar putea conduce la alte persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne străduim să identificăm orice persoană cu care ar fi putut coopera. Totul sugerează până acum că a acţionat singur. Îl vom interoga din nou la începutul săptămânii viitoare", a declarat şeful anchetatorilor, Christian Hatlo. El a adăugat că este prea devreme pentru a exclude posibilitatea ca autorul care a revendicat atacurile să fi beneficiat de ajutor.

"Totul arată că era singur în momentul faptelor. Încercăm să aflăm dacă ar fi putut achiziţiona ceva ilegal" şi dacă cei care i-au vândut echipamentul erau la curent cu intenţiile sale, a precizat el.

Potrivit lui Hatlo, poliţia ştie că Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, ascunde informaţii.

"Până în prezent am discutat într-o manieră mai mult sau mai puţin liberă, dar am început să îl înfruntăm mai mult (...). El ascunde informaţii care ar putea conduce poliţia la alte persoane", a adăugat acesta.

Poliţia va examina de asemenea mai atent finanţele sale. Behring Breivik a afirmat că a strâns sume importante de bani în numerar şi poliţia "trebuie să verifice dacă este adevărat că a putut strânge atâţia bani singur", a explicat Hatlo.

Christian Hatlo a adăugat că un blogger norvegian de extremă-dreapta, despre care Breivik a afirmat că este "autorul contemporan favorit", este considerat martor în anchetă, iar calculatorul său este în curs de examinare.

La 22 iulie, Anders Behring Breivik a comis un atentat cu maşină-capcană în apropiere de sediul Guvernului laburist din centrul Oslo, omorând opt persoane.

Câteva ore mai târziu, el a comis un atac armat pe o insulă din apropierea capitalei, unde se desfăşura o reuniune a tineretului laburist, provocând moartea altor 69 de persoane, majoritatea adolescenţi.

El este deţinut în izolare la o închisoare de maximă securitate din apropiere de Oslo.

Poliţia l-a interogat de trei ori de la arestarea sa în ziua atacurilor, în total timp de 30 de ore, potrivit postului de radio norvegian.

Behring Breivik se prezintă ca un "cruciat" care vrea să declanşeze un război împotriva islamului şi multiculturalismului din Europa. El şi-a descris faptele drept "crude dar necesare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici