Autorul atacurilor din Norvegia recunoaşte faptele, dar nu consideră că a făcut ceva rău. Intenţia sa este să elimine musulmanii, marxiştii şi multiculturaliştii

Autorul atacurilor din Norvegia, Anders Behring Breivik, recunoaşte faptele, dar nu crede că a făcut nimic "condamnabil", afirmă avocatul său.

4508 afișări
Imaginea articolului Autorul atacurilor din Norvegia recunoaşte faptele, dar nu consideră că a făcut ceva rău. Intenţia sa este să elimine musulmanii, marxiştii şi multiculturaliştii

Autorul atacurilor din Norvegia recunoaşte faptele, dar nu consideră că a făcut ceva rău. Intenţia sa este să elimine musulmanii, marxiştii şi multiculturaliştii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

► "În sufletul său, are sentimentul că nu a făcut nimic condamnabil", a declarat avocatul, Geir Lippestad, citat de postul public NRK.

Şi poliţia din Oslo a anunţat că suspectul recunoaşte comiterea faptelor, dar nu şi "responsabilitatea penală".

"El recunoaşte faptele", declarase anterior, sâmbătă seara, avocatul Geir Lippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. "A explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acţiuni până la capăt", a adăugat avocatul.

Pedeapsa maximă este de 21 de ani de detenţie în Norvegia, astfel că unele voci au cerut reintroducerea temporară a pedepsei cu moartea.

► Autorul atacului de la Oslo postase pe Internet un manifest în care îndeamna la "eliminarea musulmanilor" din Europa, informează New York Daily News.

Potrivit publicaţiei americane, Anders Behring Breivik, 32 de ani, a postat manifestul cu doar câteva ore înaintea atacurilor soldate cu cel puţin 92 de morţi.

În documentul de 1.500 de pagini, tânărul norvegian dezvăluia că achiziţionase substanţe explozive şi chiar testase o bombă pe 13 iunie, prezentându-se drept un naţionalist de extremă-dreapta hotărât să elimine "musulmanii, marxiştii şi multiculturaliştii" din Europa.

"Timpul este esenţial. Avem la dispoziţie doar câteva decenii pentru a consolida un nivel suficient de rezistenţă înainte ca oraşele noastre să fie invadate demografic de musulmani. Pentru mine, ar fi un act de ipocrizie să îi tratez diferit pe musulmani, nazişti şi marxişti", scrie Breivik în manifestul intitulat "2083: O declaraţie europeană de independenţă", semnat cu pseudonimul Andrew Berwick.

Breivik îşi imaginează, conform documentului, moartea a un milion de "marxişti şi multiculturalişti".

"Vremea dialogului s-a încheiat. Am acordat o şansă păcii. A venit vremea rezistenţei armate", afirmă el.

Tânărul norvegian precizează că a vizitat numeroase ţări, menţionând Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Polonia, Belarus, Franţa, Austria, Ungaria, Austria, Croaţia, Lituania, Estonia, Letonia, Spania, Cipru, Malta, SUA, Turcia, Mexic, China, Nigeria, Coasta de Fildeş şi Liberia.

Presupusul autor al atacurilor din Norvegia nu avea antecedente penale, era înscris într-un club de tir şi deţinea legal armele de foc folosite în atac.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici