Anders Breivik striga de bucurie în timp ce trăgea asupra tinerilor pe Insula Utoya - martor

Anders Behring Breivik striga de bucurie în timp ce trăgea asupra tinerilor reuniţi pe Insula Utoya, a declarat miercuri o femeie care a supravieţuit atacului acestuia de anul trecut, în regiunea capitalei norvegiene, în care au fost ucise 69 de persoane.

393 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik striga de bucurie în timp ce trăgea asupra tinerilor pe Insula Utoya - martor

Anders Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vorbind cu o voce clară şi hotărâtă, Tonje Brenna a povestit la tribunalul din Oslo cum, refugiată într-un colţ al falezei, a auzit efuziunile de bucurie ale atacatorului, în timp ce în jurul ei se prăbuşeau cadavre, pe 22 iulie 2011.

"Sunt absolut sigură că am auzit strigăte de bucurie", a declarat femeia, în vârstă de 24 de ani, prima dintre supravieţuitori care depune mărturie în proces. "Dacă ar trebui să spun pe litere (ceea ce am auzit), ar fi U-H-U-U. (Este vorba, în mod) clar, de strigăte de bucurie", a declarat ea.

Aşezat în boxă, la doar câţiva metri de ea, Breivik, care şi-a exprimat foarte puţin emoţiile de la începutul procesului său, la 16 aprilie, a dezaprobat cu un semn din cap depoziţia secretarei generale a Mişcării Tineretului Laburist (AUF).

În contextul în care problema sănătăţii sale mentale se află în centrul procesului împotriva sa, acuzatul a negat că ar fi râs sau zâmbit în timpul atacului.

"De ce aş fi râs, când mă aflam acolo? Nu este adevărat. Este oribil. Nu aş fi zâmbit", a declarat el în faţa Curţii.

Chiar dacă refuză să pledeze vinovat, extremistul de dreapta, în vârstă de 34 de ani, recunoaşte că a deschis focul asupra membrilor AUF reuniţi la o tabără de vară pe Insula Utoya, imediat după ce a detonat o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo.

Aceste două atacuri, pe care afirmă că le-a comis pentru a apăra Norvegia de islam şi multiculturalism, s-au soldat în total cu 77 de morţi.

În cazul în care va fi declarat iresponsabil din punct de vedere penal, Breivik riscă să fie internat pe viaţă într-o instituţie psihiatrică. Dacă va fi declarat reponsabil, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care ar putea fi prelungită ulterior atât timp cât va fi considerat periculos.

Judecătorii de la tribunalul din Oslo vor trebui să se pronunţe asupra acestei probleme într-un verdict aşteptat în iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici