Anders Breivik vrea să fie examinat de un psihiatru japonez, care "l-ar înţelege mai bine"

Anders Behring Breivik, extremistul de 32 de ani care a mărturisit că a comis masacrul de la 22 iulie din Norvegia, a cerut să fie examinat de un psihiatru japonez, mai capabil, în opinia sa, să-l "înţeleagă" decât un european, a declarat avocatul său pentru un ziar norvegian.

718 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik vrea să fie examinat de un psihiatru japonez, care "l-ar înţelege mai bine"

Anders Breivik vrea să fie examinat de un psihiatru japonez, care "l-ar înţelege mai bine" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Clientul meu şi-a exprimat dorinţa pentru un expert japonez. Această dorinţă are legătură cu conceptul său privind onoarea - el consideră că un japonez l-ar înţelege mai bine decât un european", a declarat Geir Lippestad pentru cotidianul Dagens Naeringsliv.

Doi experţi psihiatri norvegieni, Synne Soerheim şi Torgeir Husby, au fost deja numiţi de Tribunalul din Oslo pentru a decide dacă Breivik, care potrivit avocatului său pare să fie nebun, este responsabil din punct de vedere penal.

"El nu mi-a zis nimic despre faptul că ar refuza să le vorbească" acestora, subliniază Lippestad, un avocat membru al Partidului Laburist vizat de atacurile lui Breivik.

Thomas Heggammer, un expert norvegian pe probleme de terorism şi islamism, a declarat recent că în manifestul său de 1.500 de pagini publicat chiar înaintea atacurilor, Behring Breivik, care se consideră un cruciat aflat în război împotriva islamului, se arăta "fascinat de Japonia şi Coreea".

Pe baza primelor elemente disponibile privind personalitatea lui Breivik, mai mulţi psihiatri consideră probabil ca acesta să fie considerat responsabil din punct de vedere penal, ceea ce ar deschide calea unui proces şi unei pedepse cu închisoarea, mai degrabă decât o internare într-un spital psihiatric.

În prezent, norvegianul riscă 21 de ani de închisoare pentru "terorism", dar pedeapsa ar putea ajunge la 30 de ani dacă va fi judecat şi pentru "crime împotriva umanităţii".

La 22 iulie, 77 de persoane au fost ucise în atacurile revendicate de Breivik, dintre care opt în explozia unei maşini-capcană lângă sedii guvernamentale din Oslo şi 69 în atacul armat care a vizat o reuniune a tineretului laburist de pe insula Utoeya.

Behring Breivik nu prezintă semne de credinţă sau de practică religioasă în închisoare, potrivit lui Lippestad.

Poliţia din Oslo l-a descris iniţial pe agresor ca un "fundamentalist creştin", dar nu a mai folosit această etichetă de atunci.

Bărbatul, care a recunoscut atacurile, se prezintă drept creştin, dar nu a cerut Biblia în celula sa, subliniază avocatul, care a declarat pentru DN că a avut cinci întrevederi cu clientul său până în prezent.

Breivik, care afirmă că este "cavaler templier", se află la izolare într-o închisoare din Oslo, iar avocatul său este singurul său contact cu lumea exterioară, în afară de personalul închisorii.

"El se vede ca un martir, dar înţelege că este văzut ca un demon", a declarat Lippestad pentru DN.

Potrivit cotidianului Verdens Gaang, conducerea închisorii a luat măsuri de securitate deosebite şi verifică, de exemplu, dacă mâncarea destinată lui Breivik nu este otrăvită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici