Antony Blinken începe o călătorie în Orientul Mijlociu pe fondul valului de violenţe

Secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat duminică în Egipt, la începutul unei vizite de trei zile în Orientul Mijlociu, în contextul în care violenţele dintre israelieni şi palestinieni au luat amploare, iar Iranul şi Ucraina ocupă un loc important pe ordinea de zi, potrivit Reuters.

288 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken începe o călătorie în Orientul Mijlociu pe fondul valului de violenţe

Blinken se va îndrepta luni spre Ierusalim, unde noul guvern de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu a stârnit îngrijorare în ţară şi în străinătate cu privire la viitorul valorilor seculare ale Israelului, la relaţiile tensionate cu populaţia arabă şi la impasul în care se află negocierile de pace cu palestinienii.

Vineri, un palestinian înarmat a ucis şapte persoane într-un atac în faţa unei sinagogi din Ierusalim, cel mai grav atac asupra israelienilor în zona Ierusalimului din 2008 încoace. Joi, forţele israeliene au ucis şapte bărbaţi înarmaţi şi doi civili în oraşul Jenin din Cisiordania ocupată, cel mai sângeros raid din ultimii ani.

În discuţiile cu noua administraţie israeliană, care include partide ultranaţionaliste care doresc extinderea coloniilor din Cisiordania, Blinken va repeta apelurile SUA la calm şi va sublinia sprijinul Washingtonului pentru o soluţie cu două state, deşi oficialii americani admit că nu este probabil să se ajungă curând la discuţii de pace.

De asemenea, Blinken se va deplasa la Ramallah pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Guvernul lui Netanyahu a propus o revizuire radicală a sistemului judiciar care ar consolida controlul politic asupra numirii judecătorilor, slăbind în acelaşi timp capacitatea Curţii Supreme de a anula legi sau de a anula acţiuni guvernamentale.

Propunerile au declanşat mari demonstraţii împotriva a ceea ce protestatarii consideră a fi subminarea independenţei judiciare.

„Este în mod clar o măsură a vitalităţii democraţiei faptul că acest lucru a fost contestat atât de clar în sus şi în jos în toate segmentele societăţii israeliene”, a declarat Barbara Leaf, cel mai înalt oficial al Departamentului de Stat pentru Orientul Mijlociu, care a informat reporterii înainte de călătorie. Blinken va asculta opiniile unor persoane din interiorul şi din afara guvernului cu privire la reforme, a adăugat ea.

Leaf a declarat că vizita se va baza, de asemenea, pe eforturile anterioare de restabilire a relaţiilor dintre Israel şi naţiunile arabe prin intermediul Forumului Negev, care se ocupă de domenii precum cooperarea economică şi turismul, dar care nu îi include pe palestinieni.

Războiul Rusiei din Ucraina, care durează de 11 luni, va fi, de asemenea, pe ordinea de zi. Ucraina, care a primit mari cantităţi de echipamente militare din partea Statelor Unite şi a Europei, a presat în zadar Israelul să furnizeze sisteme pentru doborârea dronelor, inclusiv cele furnizate de Iran, adversarul regional al Israelului.

Deşi a condamnat invazia rusă, Israelul şi-a limitat asistenţa la ajutoare umanitare şi echipamente de protecţie, invocând dorinţa de a continua cooperarea cu Moscova în ceea ce priveşte Siria şi de a asigura bunăstarea evreilor din Rusia.

Diplomaţii vor discuta, de asemenea, despre eforturile SUA de a revigora acordul din 2015, blocat între marile puteri şi Iran, la care Israelul se opune, care a ridicat sancţiunile internaţionale în schimbul reducerii programului nuclear iranian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici