Antony Blinken: Rusia nu manifestă intenţia de modificare a abordării în conflictul cu Ucraina

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat vineri, cu ocazia unei reuniuni a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), că Rusia nu pare dispusă la modificarea abordării în conflictul militar din Ucraina.

451 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken: Rusia nu manifestă intenţia de modificare a abordării în conflictul cu Ucraina

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Nu am auzit nimic din partea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care să sugereze vreo schimbare a direcţiei în privinţa acţiunilor Rusiei în Ucraina", a declarat Antony Blinken, potrivit agenţiei Reuters, subliniind că Moscova se concentrează pe învinovăţirea Statelor Unite pentru problemele lumii.

Blinken a explicat că nu există indicii că Rusia ar vrea să se implice în diplomaţie pentru încheierea războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numeşte "operaţiune militară specială" pentru "denazificarea" Administraţiei de la Kiev.

La Forumul pe teme de securitate al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est, desfăşurat în oraşul indonezian Jakarta, au participat miniştrii de Externe din numeroase ţări, inclusiv din China, Rusia şi Statele Unite.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că a avut o discuţie tensionată cu Serghei Lavrov la reuniune. "Lavrov mi-a răspuns într-un mod foarte agresiv şi mi-a explicat punctul său de vedere, afirmând că este un complot al Occidentului şi că războiul va continua", a precizat Borrell.

Antony Blinken a apreciat că Serghei Lavrov a prezentat o viziune "negativă" asupra situaţiei. "Intervenţia sa nu a fost nici constructivă, nici productivă, a avut o prezentare şi o agendă total negative", a afirmat Blinken.

În schimb, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a acuzat Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO că generează riscuri privind un conflict militar direct cu Rusia. "Ministrul de Externe Lavrov: Statele Unite şi sateliţii din cadrul NATO creează riscuri privind o confruntare directă cu Rusia, iar această situaţie generează consecinţe catastrofale", a transmis Ambasada Rusiei din Marea Britanie.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat joi, în Finlanda, că, la un moment dat, omologul său rus, Vladimir Putin, va decide că nu mai este în interesul Rusiei să continue războiul din Ucraina şi crede că Moscova va accepta negocieri ca efect al contraofensivei ucrainene. "Nu există nicio posibilitate ca (Vladimir Putin - n.red.) să câştige războiul din Ucraina. A pierdut deja acest război", a afirmat Biden, exprimând speranţa că forţele militare ucrainene vor înregistra progrese în contraofensiva lansată acum câteva săptămâni, pentru a forţa Moscova să accepte o soluţie negociată. "Eu sper, este aşteptarea mea, că Ucraina va face progrese importante în ofensivă, iar acest lucru va genera la un moment dat o soluţie negociată", a precizat Biden. Liderul de la Casa Albă nu crede că războiul izbucnit prin invazia militară rusă va continua mulţi ani, apreciind că Rusia nu poate menţine resurse pentru conflict mult timp. La un moment dat, Vladimir Putin "va decide că războiul nu este în interesul Rusiei, economic, politic şi din alte puncte de vedere", a insistat Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici