Antony Blinken se va întâlni săptămâna viitoare cu Serghei Lavrov

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va întâlni săptămâna viitoare cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre garanţiile de securitate solicitate de Rusia, anunţă Preşedinţia Statelor Unite.

287 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken se va întâlni săptămâna viitoare cu Serghei Lavrov

Sursa foto: Profimedia

"Secretarul de Stat american a acceptat invitaţia de a avea o întâlnire sau de a discuta cu ministrul Serghei Lavrov miercurea viitoare şi, categoric, continuăm evaluarea" răspunsului Rusiei la propunerile privind garanţii de securitate, a declarat vineri seară, într-o conferinţă de presă, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, vineri, că este interesat de o nouă întâlnire cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, pentru continuarea negocierilor Rusia-SUA pe tema garanţiilor de securitate. "Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi cu mine am convenit că el va fi pregătit să ne întâlnim după ce Rusia a trimis documentul şi după ce Washingtonul se va familiariza cu viziunea noastră asupra situaţiei. Suntem amândoi interesaţi de acest lucru. Acest lucru este în conformitate cu interesele şi planurile noastre", a declarat Serghei Lavrov.

Antony Blinken a propus joi organizarea unei întâlniri cu Serghei Lavrov, în oraşul elveţian Geneva, în contextul eforturilor diplomatice pentru evitarea unui conflict militar în Ucraina şi pentru continuarea negocierilor pe tema garanţiilor de securitate. "Mai devreme, astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, propunându-i să ne întâlnim săptămâna viitoare în Europa, o urmare a discuţiilor noastre din ultimele săptămâni, pentru a discuta despre paşii pe care îi putem adopta pentru a rezolva această criză fără conflict. De asemenea, propunem reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia şi ale Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)", a afirmat Antony Blinken, în discursul rostit joi în Consiliul de Securitate ONU.

Rusia a transmis joi Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate, exprimând nemulţumire faţă de propunerile Washingtonului şi insistând pentru oprirea extinderii NATO şi pentru stabilirea unor măsuri de control al armamentului. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri că Rusia este pregătită să continue negocierile cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate în Europa, dar a insistat pentru oprirea extinderii NATO şi pentru revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997. Vladimir Putin a abordat cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, în cursul întâlnirii de la Kremlin, problema negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO pe tema garanţiilor de securitate. "Am discutat despre situaţia legată de propunerile adresate de Rusia Occidentului, principalele solicitări fiind oprirea extinderii NATO, refuzul de a instala sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la capabilităţile militare NATO şi la infrastructura militară din Europa din anul 1997, când a fost semnat Tratatul Rusia-NATO", a afirmat Vladimir Putin.

Vladimir Putin i-a prezentat lui Aleksandr Lukaşenko stadiul negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO, argumentând că problema garanţiilor de securitate este de interes inclusiv pentru Belarus. "Rusia este pregătită să urmeze direcţia negocierilor, cu condiţia ca toate problemele să fie analizate integral, fără a fi separate principalele propuneri ale noastre. Obţinerea garanţiilor reprezintă o prioritate absolută pentru Rusia", a subliniat liderul de la Kremlin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici