Antony Blinken: SUA este în contact foarte strâns cu Marea Britanie, Israel şi România. Vom da un „răspuns colectiv” împotriva Iranului

  • Statele Unite vor conduce un „răspuns colectiv” împotriva Iranului ca represalii pentru atacului asupra petrolierului israelian în care a murit şi un marinar român.
  • "Suntem în contact foarte strâns cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv", a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
  • Antony Blinken, a numit incidentul MT Mercer Street „o ameninţare directă pentru libertatea de navigaţie şi comerţ”.
2697 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken: SUA este în contact foarte strâns cu Marea Britanie, Israel şi România. Vom da un „răspuns colectiv” împotriva Iranului

Antony Blinken: SUA este în contact foarte strâns cu Marea Britanie, Israel şi România. Vom da un „răspuns colectiv” împotriva Iranului

Statele Unite şi Israel au spus ambele că pe baza informaţiile lor au ajuns la concluzia că o dronă iraniană a atacat joi nava MT Mercer, administrată de proeminentul miliardar israelian Eyal Ofer. Un agent de securitate britanic şi un marinar român au fost ucişi.

România şi Marea Britanie i-au convocat pe ambasadorii Iranului de la Bucureşti şi Londra.

„Cred că Iranul ar trebui să facă faţă consecinţelor pentru ceea ce au făcut”, a declarat premierul britanic Boris Johnson reporterilor, condamnând „atacul inacceptabil şi scandalos” asupra navei.

MAE a transmis ieri într-un comunicat că România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat.

Reacţia Iranului

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat că Israelul „trebuie să oprească astfel de acuzaţii nefondate” şi a solicitat Statelor Unite şi Marii Britanii să furnizeze probe, dacă există, pentru a susţine pretenţiile de responsabilitate ale Teheranului.

Iranul "nu va ezita să-şi protejeze securitatea şi interesele naţionale şi va răspunde imediat şi decisiv la orice ameninţări", a spus Khatibzadeh într-un comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici