Anunţ îngrijorător. Ucraina spune că Rusia are în vizor o „zonă vastă, de la Varşovia la Sofia”

Preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să lase Ucraina să pornească pe drumul spre aderarea la blocul comunitar, avertizând că ambiţiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varşovia la Sofia, relatează Reuters.

12817 afișări
Imaginea articolului Anunţ îngrijorător. Ucraina spune că Rusia are în vizor o „zonă vastă, de la Varşovia la Sofia”

Într-un discurs rostit în faţa ambelor camere ale parlamentului ceh prin intermediul unei legături video, Zelenski a cerut, de asemenea, mai multe sancţiuni din partea UE împotriva Rusiei.

"Rusia nu este interesată doar de Mariupol, Sievierodonetsk, Harkov şi Kiev. Nu, ambiţiile sale sunt îndreptate asupra unei zone vaste, de la Varşovia la Sofia", a spus el. "Ca şi în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care conducerea rusă are nevoie pentru a deschide calea spre alte ţări, spre cucerirea altor popoare".

UE a adoptat şase runde de sancţiuni împotriva Rusiei, iar Ucraina încearcă să obţină o a şaptea rundă pentru a creşte presiunea asupra Rusiei.

Se aşteaptă ca săptămâna aceasta Comisia Europeană să anunţe o decizie cu privire la cererea Ucrainei de obţinere a statutului de ţară candidată, înainte de summitul UE de săptămâna viitoare. Obţinerea statutului de candidat ar fi un pas preliminar într-un proces lung de aderare.

"A acorda Ucrainei statutul de candidat acum înseamnă a dovedi că unificarea europeană este reală şi că valorile europene funcţionează cu adevărat şi nu sunt doar indicate în anumite documente", a declarat Zelenski.

El a spus că poporul ceh - în urma ocupaţiei germane naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a deceniilor de dominaţie sovietică de după război - a ştiut cum se termină compromisul şi ce rezultă din concesiile făcute tiraniei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici