Apel la independenţa Inguşetiei, după asasinarea unui jurnalist de opoziţie

Asasinarea unui membru al opoziţiei din republica rusă Inguşetia a generat apeluri în favoarea declarării independenţei de Rusia, un prim semn că recunoaşterea de către Moscova a Abhaziei şi Osetiei de Sud ar putea avea un efect domino în Caucaz, relatează Financial Times.

21 afișări
Imaginea articolului Apel la independenţa Inguşetiei, după asasinarea unui jurnalist de opoziţie

Magomed Ievliev

"Aşa cum au recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud, le cerem să recunoască independenţa Inguşetiei", a declarat Magomed Hazibiev, prieten al lui Magomed Ievliev, jurnalistul şi membru al opoziţiei de la Nazran, asasinat recent.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al premierului Vladimir Putin, a respins aceste apeluri.

"Nu aş fi deloc de acord că aceasta este opinia împărtăşită de majoritatea populaţiei", a declarat acesta.

"Sunt câteva persoane care încearcă să destabilizeze situaţia din Inguşetia (...) dar acestea sunt grupuri minoritare", a adăugat el, subliniind că autorităţile ruse vor ancheta moartea jurnalistului inguşet.

Iulia Latinina, un analist politic independent, a subliniat că principalul pericol în Inguşetia nu îl reprezintă aceste apeluri de independenţă, ci radicalizarea opoziţiei după asasinarea lui Ievliev care s-ar putea alătura grupărilor separatiste cecene.

"Ievliev a condus o opoziţie legală care exercita presiuni pentru îndepărtarea lui Ziazikov. Nu era un individ care a pus mâna pe arme şi s-a ascuns în pădure pentru a lupta împotriva Rusiei. Moartea sa înseamnă că mulţi tineri îşi vor da seama că este inutil să se implice într-o opoziţie legală şi că este mult mai bine să se ascundă în pădure", a avertizat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici