Aproape 2.000 de persoane au fost ucise în iunie în violenţele din Irak

Aproape 2.000 de persoane au fost ucise în iunie în violenţele din Irak, scena unei ofensive fulgerătoare a islamiştilor, cel mai grav bilanţ înregistrat lunar din mai 2007 şi până în prezent, potrivit unor date oficiale date publicităţii luni.

161 afișări
Imaginea articolului Aproape 2.000 de persoane au fost ucise în iunie în violenţele din Irak

Aproape 2.000 de persoane au fost ucise în iunie în violenţele din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit datelor publicate de ministerele Sănătăţii, Internelor şi Apărării, în luna iunie şi-au pierdut viaţa 1.922 de persoane, dintre care 1.393 sunt civili, 380 militari şi 149 poliţişti.

Insurgenţii sunniţi conduşi de islamiştii din gruparea radicală Statul Islamic au cucerit părţi importante din teritoriile din nordul şi vestul Irakului, de la lansarea ofensivei, la 9 iunie.

Forţele guvernementale irakiene şi-au abandonat iniţial poziţiile în faţa insurgenţilor, care au preluat controlul asupra celui de-al doilea oraş al ţării, Mosul, şi a asupra unei părţi din provincia Ninive, precum şi asupra oraşului Tikrit. Ulterior, forţele irakiene au lansat o contraofensivă, pentru a recuceri teritoriile controlate de islamişti.

Publicarea bilanţului intervine în condiţiile în care Parlamentul de la Bagdad format în urma alegerilor din aprilie se reuneşte marţi pentru formarea unui nou Guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici