Aproximativ 2.400 de execuţii capitale, în 2008

Un număr de 2.390 de persoane condamnate la moarte au fost executate în 2008 în lume, dintre care aproape trei sferturi în China, în timp ce Belarusul rămâne singura ţară europeană care aplică pedeapsa capitală, potrivit unui raport al Amnesty International, publicat marţi.

303 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 2.400 de execuţii capitale, în 2008

Aproximativ 2.400 de execuţii capitale, în 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest raport anual, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la Londra, a numărat anul trecut 2.390 de execuţii în 25 de state, adică şapte pe zi.

În aceeaşi perioadă, 8.864 de persoane au fost condamnate la moarte. Cinci state, şi anume China, Iran, Arabia Saudită, Pakistan şi Statele Unite sunt responsabile pentru 93 la sută dintre aceste execuţii, potrivit Amnesty Internaţional.

Numai China a executat 1.718 persoane, adică 72 la sută din numărul la nivel mondial, organizaţia apreciind că cifra este subestimată din cauza secretului care înconjoară acest domeniu.

Asia este continentul unde pedeapsa cu moartea este pusă în aplicare cel mai frecvent, fiind aplicată în 11 state (Afganistan, Bangladesh, China, Indonezia, Japonia, Coreea de Nord, Malaysia, Mongolia, Pakistan, Singapore şi Vietnam).

La polul opus, Belarus este singurul stat din Europa şi Asia Centrală care recurge la această măsură, după ce aceasta a fost abolită în Uzbekistan. În fosta republică sovietică au fost executate anul trecut patru persoane.

Statele Unite au procedat la 37 de execuţii (18 numai în Texas). Dar cifra este cea mai mică după 1995 şi "este din ce în ce mai clar că şi Statele Unite renunţă progresiv la pedeapsa capitală", potrivit Amnesty.

Două treimi din statele planetei au renunţat până în prezent la pedeapsa cu moartea, iar din cele 59 în care aceasta este în vigoare din punct de vedere legal, numai 25 o aplică.

"Vestea bună este că numai puţine state recurg la execuţii, semn că progresăm către o lume fără pedeapsa cu moartea", a precizat Irene Khan, secretar general al Amnesty.

Problema abolirii a înregistrat două regrese anul trecut, Saint-Kitts-şi-Nevis devenind primul stat de pe continentul american cu excepţia Statelor Unite care aplică pedeapsa cu moartea, din 2003. În Africa, Liberia a reinstituit-o împotriva persoanelor condamnate pentru furt sau acţiuni teroriste.

În Africa subsahariană s-au înregistrat în 2008 numai două execuţii, în Botswana şi Sudan, dar au fost pronunţate 362 de sentinţe în acest sens.

Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt, după Asia, regiunile în care au fost executate cele mai multe perosane (508). Iranul, care a executat cel puţin 346 de condamnaţi, a încălcat legile internaţionale, executând opt minori.

Raportul Amnesty se bazează pe statisticile oficiale şi pe datele furnizate de organizaţiile neguvernamentale, de militanţi pentru drepturile omului şi presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici