Aproximativ 40 de persoane au fost rănite în urma cutremurului din Japonia - FOTO

Cutremurul produs sâmbătă seara în Japonia a provocat rănirea a zeci de persoane în prefectura Nagano (centru-nord) şi pagube importante într-o staţiune de schi, unde s-au prăbuşit mai multe locuinţe, relatează AFP.

145 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 40 de persoane au fost rănite în urma cutremurului din Japonia - FOTO

Aproximativ 40 de persoane au fost rănite în urma cutremurului din Japonia - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Guvernul a anunţat duminică dimineaţă într-un comunicat că, în total, au fost înregistraţi 39 de răniţi, dintre care şapte grav.

"Imediat după producerea cutremurului, am pus în funcţiune o celulă de criză pentru a strânge informaţii. Premierul a ordonat să se facă totul pentru a se acorda prioritate salvării şi siguranţei cetăţenilor", a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga.

În localitatea Hakuba, o staţiune montană care a găzduit mai multe probe în timpul Jocurilor Olimpice din iarna lui 1998, circa 30 de persoane au fost prinse sub dărâmăturile caselor dar au fost salvate, potrivit agenţiilor japoneze.

Poliţia şi oficialii municipali au subliniat că echipele de salvare continuă căutările.

Cutremurul a avut loc sâmbătă, la ora locală 22.08 (15.08 ora României), la o adâncime mică, de doar zece kilometri. Magnitudinea a fost măsurată la 6,2 de institutul american de geofizică USGS şi la 6,8 de agenţia de meteorologie japoneză.

Niciun tsunami nu a fost constatat.

Aproximativ 1.600 de locuinţe au fost însă afectate de pene de electricitate, iar o parte a traficului feroviar a fost întrerupt.

Circulaţia trenurilor de mare viteză, "shinkansen", din regiune a fost oprită după cutremur.

"A fost unul dintre cele mai mari cutremure din ultimii 100 de ani din această regiune în ceea ce priveşte magnitudinea, precedentul datând din 1987", a explicat un seismolog al agenţiei de meteorologie într-o conferinţă de presă.

Un sistem de alertă a avertizat presa, organismele publice, companiile şi persoanele private ce dispun de un telefon mobil compatibil, cu câteva secunde înainte ca seismul să fie resimţit.

Peste 20 de replici s-au produs ulterior în aceeaşi zonă.

"Se pot produce căderi de pietre şi alunecări de teren, trebuie atenţie, cu atât mai mult cu cât în orele şi zilele următoare pot surveni mişcări telurice puternice", a avertizat seismologul agenţiei de meteorologie. Agenţia a insistat asupra faptului că locuinţele deja avariate de cutremur riscă să sufere şi alte pagube din cauza replicilor.

Fotografii postate pe Internet arată apartamente răvăşite sau teancuri de hârtii căzute de pe etajere. Martorii oculari spun că au fost surprinşi şi s-au speriat foarte tare: "A fost prima dată când am fost zguduiţi atât de puternic şi atât de mult timp", a asigurat un locuitor din Nagano.

Mai multe drumuri au fost blocate de alunecările de teren sau fisurile provocate de cutremur.

Potrivit companiei Tokyo Electric Power (Tepco), care are o centrală în apropiere, Kashiwazaki-Kariwa, în prefectura vecină Niigata, nu s-a identificat nimic anormal în acest complex atomic, cele şapte reactoare fiind oprite în prezent. Nu au fost constatate anomalii nici în alte centrale afectate de cutremur, niciuna dintre ele nefiind în funcţiune.

Japonia este situată la joncţiunea a patru plăci tectonice şi înregistrează în fiecare an aproximativ 20 la sută din cutremurele cele mai violente de pe planetă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici