Aproximativ 400 de romi, evacuaţi din două tabere neautorizate din Roma

Aproximativ 400 de romi, majoritatea de origine română, au fost evacuaţi din două tabere de nomazi din Roma în urma unor acţiuni de demolare care au avut loc miercuri şi joi, informează Corriere della Sera în ediţia electronică.

34 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 400 de romi, evacuaţi din două tabere neautorizate din Roma

Aproximativ 400 de romi, evacuaţi din două tabere neautorizate din Roma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul zilei de miercuri, Primăria Romei a pus în aplicare decizia de demolare a peste 80 de barăci construite ilegal în tabăra de nomazi "Casilino 700", situată la periferia estică a capitalei Italiei.

Demolarea taberei a condus la evacuarea a aproximativ 400 de romi, cei mai mulţi de origine română.

De altfel, romii au protestat faţă de demolarea barăcilor fără a fi avertizaţi în prealabil de autorităţile italiene. Acum, preocuparea principală a familiilor de romi este găsirea unor locuri sigure de cazare pe timpul iernii, mai ales că au mulţi copii, inclusiv bebeluşi.

"Facem tot posibilul pentru a ne integra, trimitem copiii la şcoli, dar suntem evacuaţi în acest fel, fără a ni se spune unde să mergem. Vrem să rămânem în această zonă pentru a putea trimite copiii la şcolile unde învaţă deja", declară Marian, unul din romii evacuaţi.

Aproximativ 100 dintre romii români evacuaţi în urma demolării taberei "Casilino 700" se mutaseră miercuri seară într-un fost depozit al unei fabrici de bere. Însă forţele de ordine au venit joi dimineaţă la această locaţie şi au început evacuarea romilor.

La faţa locului sunt şi activişti ai organizaţiilor civice şi umanitare, care s-au solidarizat cu romii evacuaţi, cerând autorităţilor să le asigure cazarea.

Primăria Romei le-a oferit romilor evacuaţi raţii de mâncare, apă, lapte şi biscuiţi. Primarul Romei, Gianni Alemanno, a declarat că romii evacuaţi au refuzat cazarea în alte tabere autorizate.

"Mulţi dintre romii evacuaţi au refuzat cazarea, iar în acest caz pleacă şi gata, dar nu se pot muta în alte tabere ilegale. Cei care vor să rămână vor fi mutaţi în taberele autorizate, conform planului de restructurare. Sunt locuri libere", explică Alemanno.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici