Aproximativ 5.000 de voluntari iranieni sunt pregătiţi să lupte în Irak

Aproximativ 5.000 de iranieni s-au oferit ca voluntari pentru a apăra locurile sfinte şiite din Irak în faţa ofensivei jihadiştilor din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), a anunţat, marţi, un site de Internet conservator iranian.

588 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 5.000 de voluntari iranieni sunt pregătiţi să lupte în Irak

Aproximativ 5.000 de voluntari iranieni sunt pregătiţi să lupte în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului Tabnak, apelul a fost lansat de organizaţia "Cartierul general popular al apărătorilor sanctuarelor şiite", iar voluntarii pot să se înscrie pe site-ul www.harimshia.org (sanctuarului şiismului, în persană) sau prin SMS.

"Cei înscrişi sunt organizaţi în unităţi (...) şi, în cazul în care Ghidul suprem (ayatollahul Ali Khamenei) va da ordin, ei vor merge în Irak pentru a apăra locurile sfinte", se poate citi pe harimshia.org.

Irakul are mai multe locuri sfinte pentru şiiţi, la Najaf şi Kerbala, la sud de Bagdad, şi la Samarra, la nord de capitală.

Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate şiită din Irak, i-a îndemnat pe irakieni să se alăture forţelor armate pentru a lupta împotriva SIIL, care se afla, marţi, la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad.

Iranul, o ţară cu majoritate şiită, sprijină Guvernul premierului şiit Nouri al-Maliki şi a promis să ofere ajutor în cazul unei cereri oficiale a autorităţilor irakiene.

Jihadiştii consideră că şiiţii sunt apostaţi şi au afirmat că au ucis 1.700 de militari şiiţi după ce au preluat controlul asupra oraşului Tikrit. Această afirmaţie, care nu a putut fi verificată din surse independente, a provocat un val de idignare la nivel internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici