Arabia Saudită ar putea dezvolta propriul program nuclear dacă Iranul obţine bomba atomică

Arabia Saudită şi-ar putea dezvolta propriul program de armament nuclear în cazul în care Iranul va realiza bomba atomică, a sugerat unul dintre membrii familiei regale saudite, citat de The Guardian în ediţia online de joi.

371 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită ar putea dezvolta propriul program nuclear dacă Iranul obţine bomba atomică

Arabia Saudită ar putea dezvolta propriul program nuclear dacă Iranul obţine bomba atomică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prinţul Turki al-Faisal, fost director al serviciilor de informaţii saudite şi ambasador la Washington, i-a avertizat pe oficialii miltiari ai NATO că, în cazul în care Iranul se apropie de realizarea unei arme nucleare, acest lucru "va obliga Arabia Saudită (...) să aplice politici care pot duce la consecinţe posibil dramatice".

El nu a precizat la ce politici se referă, dar un înalt demnitar de la Riyad a afirmat că mesajul transmis este clar. "Nu putem trăi într-o situaţie în care Iranul are arme nucleare, iar noi nu avem (...) Dacă Iranul dezvoltă o armă nucleară, ar fi inacceptabil pentru noi şi va trebui să facem acelaşi lucru", a spus el.

Declaraţiile lui Turki au fost făcute la începutul lunii iunie, la o întâlnire desfăşurată la baza RAF Molesworth, folosită de forţele NATO drept centru pentru strângerea şi coroborarea informaţiilor privind Orientul Mijlociu şi zona Mediteranei.

Conform transcrierii declaraţiilor, obţinută de Guardian, Turki a afirmat că Iranul încearcă să destabilizeze regiunea. "Iranul (...) este foarte sensibil atunci când alte ţări se amestecă în afacerile sale. Dar trebuie să-i trateze pe ceilalţi aşa cum se aşteaptă să fie tratat. Regatul (saudit) se aşteaptă ca Iranul să aplice ceea ce predică", a spus el.

Turki nu deţine în prezent nici o poziţie oficială în Arabia Saudită, dar este considerat ambasador special al regatului şi potenţial viitor mninistru de Externe.

O serie de documente diplomatice americane, obţinute de WikiLeaks şi publicate de Guardian anul trecut, indicau faptul că regele Abdullah, care conduce Arabia Saudită din 2005, a avertizat Washingtonul în 2008 că, în cazul în care Iranul dezvoltă armament nuclear, "toată lumea din regiune va face la fel, inclusiv Arabia Saudită".

Diplomaţi şi oficiali saudiţi au lansat în ultimele săptămâni o campanie de amploare pentru a obţine sprijinul puterilor regionale şi globale împotriva Iranului, temându-se că regimul de la Teheran exploatează "primăvara arabă" pentru a-şi extinde influenţa în regiune.

Turki a acuzat Iranul şi de amestec în Irak, Liban, Siria şi Bahrain, ţară unde sunt staţionate trupe saudite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici