Argentina. Anarho-capitalistul ce a promis că va trece ţara la dolar şi va "tăia cu drujba" în chetuielile statului este noul preşedinte

Argentina l-a ales duminică pe Javier Milei, un libertarian de dreapta, ca nou preşedinte. Argentinienii, ce sunt afectaţi de o inflaţie ce a atins 3 cifre şi o recesiune iminentă , au mizat pe un "outsider" cu vederi radicale.

1884 afișări
Imaginea articolului Argentina. Anarho-capitalistul ce a promis că va trece ţara la dolar şi va "tăia cu drujba" în chetuielile statului este noul preşedinte

Argentina. Anarho-capitalistul ce a promis că va trece ţara la dolar şi va "tăia cu drujba" în chetuielile statului este noul preşedinte

Milei, care a profitat de un val de furie a alegătorilor faţă de curentul politic dominant, a câştigat cu o diferenţă mai mare decât se aştepta. El a obţinut aproximativ 56% din voturi, faţă de puţin peste 44% pentru rivalul său, actualul ministrul al economiei, Sergio Massa.

"Modelul de decadenţă a ajuns la sfârşit, nu mai există cale de întoarcere", a declarat Milei într-un discurs după rezultat, recunoscând totodată provocările cu care se confruntă.

"Avem probleme monumentale în faţă: inflaţie, lipsă de muncă şi sărăcie. Situaţia este critică şi nu este loc pentru jumătăţi de măsură", a spus el.

El a promis reforme rapide pentru economia fragilă a ţării. "Vreau să înţelegeţi că Argentina se află într-o situaţie critică. Schimbările de care ţara noastră are nevoie sunt drastice. Nu există loc pentru gradualitate".

Campania lui Milei s-a axat pe promisiunea de a "tăia cu drujba" în chetuielile statului şi de a trece la dolar economia pentru a eradica inflaţia. Creşterea anuală a preţurilor din Argentina a atins 142,7% în octombrie.

Un preşedinte controversat

Milei, care se autointitulează "anarho-capitalist", a stârnit controverse pe tot parcursul campaniei, exprimându-şi sprijinul pentru idei precum legalizarea vânzării de organe umane şi eliminarea tuturor legilor privind armele de foc.

Cu toate acestea, Milei a revenit asupra câtorva dintre aceste declaraţii în efortul de a câştiga votanţii centrişti în săptămânile care au urmat votului din primul tur din octombrie, în care a ieşit pe locul al doilea în faţa lui Massa. Milei a fost ajutat de susţinerile fostului preşedinte Mauricio Macri şi ale Patriciei Bullrich, candidata coaliţiei de centru-dreapta Juntos por el Cambio (JxC), care a fost eliminată în primul tur cu 24% din voturi.

Fostul preşedinte american Donald Trump - cu care Milei a făcut frecvent comparaţii - l-a felicitat pe outsiderul libertarian. "Sunt foarte mândru de tine. Îţi vei schimba ţara şi vei face cu adevărat Argentina măreaţă din nou!", a spus Trump într-o postare pe platforma sa Truth Social.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici