Aripa armată a Hezbollah, pe lista UE cu organizaţii teroriste

Miniştrii europeni de Externe au decis luni să înscrie aripa armată a mişcării şiite libaneze Hezbollah pe lista UE cu organizaţii teroriste, au anunţat surse diplomatice.

283 afișări
Imaginea articolului Aripa armată a Hezbollah, pe lista UE cu organizaţii teroriste

Aripa armată a Hezbollah, pe lista UE cu organizaţii teroriste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

iniştrii, reuniţi la Bruxelles, şi-au afirmat totodată voinţa de a "continua dialogul" cu toate partidele politice libaneze, inclusiv cu Hezbollah, care joacă un rol de prim-plan, au precizat aceleaşi surse.

"Este bine că UE a decis să numească Hezbollahul ceea ce este, şi anume o organizaţie teroristă", a confirmat ministrul olandez de Externe Frans Timmermans, citat într-un comunicat.

"Am intrat într-o etapă importantă astăzi (luni) sancţionând aripa militară, blocându-i activele, perturbându-i finanţarea şi limitându-i, astfel, capacitatea de a acţiona", a adăugat el.

Decizia miniştrilor - un acord politic care este necesar să obţină putere juridică pentru a fi pus în aplicare - are la bază "probe" potrivit cărora aripa militară a mişcării Hezbollah are legături cu acţiuni teroriste comise pe teritoriul european.

Este vorba despre atentatul soldat cu şapte morţi, inclusiv cinci israelieni, la Burgas, în Bulgaria, pe 18 iulie 2012.

Implicarea tot mai mare a mişcării Hezbollah în conflictul sirian, alături de armata regimului, nu este citată de către UE.

Guvernul libanez i-a îndemnat pe europeni, în ultimele zile, să nu sancţioneze Hezbollah, subliniind că această puternică mişcare reprezintă o "componentă esenţială" a societăţii libaneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici