Armata nigeriană a anunţat că ştie unde se află tinerele răpite

Armata Nigeriei a anunţat luni că cele peste 200 de tinere răpite la mijlocul lui aprilie de gruparea islamistă nigeriană Boko Haram au fost localizate, însă nu a precizat unde anume.

541 afișări
Imaginea articolului Armata nigeriană a anunţat că ştie unde se află tinerele răpite

Armata nigeriană a anunţat că ştie unde se află tinerele răpite

"Vestea bună pentru fete este că ştim unde se află, însă nu putem să vă spunem" locul, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene ale Nigeriei, mareşalul Alex Badeh, pentru jurnaliştii aflaţi în faţa Ministerului Apărării din Abuja.

Două sute şaptezeci şi şase de eleve - dintre care 223 se află şi acum în captivitate - au fost la mijlocul lui aprilie, la Chibok (nord-estul Nigeriei), fapt ce a stârnit o emoţie puternică la nivel internaţional, iar mai multe ţări s-au mobilizat în vederea găsirii acestora.

Preşedintele nigerian Goodluck Jonathan, criticat pentru lipsă de reacţie în acest caz, a exclus recent efectuarea unui schimb de prizonieri - tinerele în schimbul islamiştilor deţinuţi în închisorile statului - cu Boko Haram, o opţiune evocată de liderul grupării, Abubakar Shekau.

Guvernul nigerian şi armata, care la rândul lor au fost criticate pentru modul în care au acţionat în acest caz, au acceptat în cele din urmă ajutorul occidental pentru găsirea tinerelor.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Israel au trimis experţi în ajutorul Nigeriei.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene ale Nigeriei a făcut acest anunţ după ce s-a adresat unor manifestanţi care au organizat, luni, un marş până la Ministerul Apărării din Abuja, ultimul act dintr-o serie de acţiuni zilnice destinate menţinerii presiunii asupra Guvernului nigerian.

Alex Badeh a refuzat să spună unde se află tinerele, motivând că operaţiunea este de natură "secretă", însă a dat asigurări că autorităţile lucrează pentru a le elibera.

El a declarat că armata nu a trimis trupe pentru a le elibera deoarece i-a fost teamă de producerea unor victime.

"Nimeni nu trebuie să vină şi să ne spună că armata nigeriană nu ştie ce face. Noi ştim ce trebuie să facem. Nu ne putem lansa în aşa ceva" şi să riscăm ca fetele noastre să fie ucise, a afirmat el în faţa mulţimii.

"Noi lucrăm. Preşedintele (Goodluck Jonathan) se ţine ferm în spatele nostru. Preşedintele ne-a dat puterea să ne facem treaba", a mai declarat el.

Nigeria şi ţările sale vecine au adoptat la 17 mai, la Paris, cu sprijinul occidentalilor, un plan de "război" împotriva grupării Boko Haram, calificată drept "sectă teroristă" şi considerată o "ameninţare majoră" pentru regiune.

Consiliul de Securitate ONU a înscris Boko Haram pe lista neagră a organizaţiilor teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici