Armata nord-coreeană nu se mai consideră legată de armistiţiul din 1953

Coreea de Nord a ameninţat miercuri Coreea de Sud cu un răspuns militar, după ce autorităţile sud-coreene s-au alăturat unui program antiproliferare (PSI), şi a adăugat că nu mai este legată de armistiţiul din 1953, care a pus capăt războiului din Coreea, potrivit agenţiei nord-coreene KCNA.

151 afișări
Imaginea articolului Armata nord-coreeană nu se mai consideră legată de armistiţiul din 1953

Armata nord-coreeană nu se mai consideră legată de armistiţiul din 1953 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, Coreea de Nord a avertizat că nu garantează securitatea navelor pe coasta sa de vest, conform unui comunicat militar citat de agenţia oficială nord-coreeană.

Coreea de Sud, care avea statut de observator în cadrul Iniţiativei de Securitate împotriva Proliferării (PSI), şi-a anunţat marţi decizia de a deveni membru, după ce Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear şi a lansat mai multe rachete.

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat marţi decizia Coreei de Sud de a adera la PSI, un program care vizează combaterea traficului cu arme de distrugere în masă.

"Orice act ostil faţă de republica noastră, în special oprirea sau percheziţionarea navelor noastre (...), va fi urmat de un răspuns militar puternic şi imediat", a avertizat armata nord-coreeană, într-un comunicat citat de KCNA.

"Armata noastră nu va mai fi legată de acordul de armistiţiu în măsura în care Statele Unite au determinat marionetele (Coreea de Sud-n.r.) să intre în PSI", a adăugat comunicatul, emis de detaşamentul militar nord-coreean în satul neutru Panmunjon, din centrul Zonei demilitarizate (DMZ).

Dacă Phenianul nu se mai consideră legat de armistiţiul din 1953, "peninsula coreeană va reveni la starea de război", a avertizat armata.

"Cei care ne-au provocat vor trebui să se confrunte cu o sancţiune fără milă şi inimaginabilă", a ameninţat Phenianul.

Conform aceluiaşi comunicat, "imperialiştii (americani) şi trădătorii din jurul lui Lee Myung-bak (preşedintele sud-coreean-n.r.) au împins peninsula coreeană în stare de război".

Coreea de Nord avertizase anterior că o participare a Seulului la PSI va fi considerată drept declaraţie de război.

Relaţiile dintre cele două ţări vecine, aflate încă oficial în stare de război după conflictul sângeros din 1950-1953, s-au deteriorat după sosirea la putere, la Seul, în februarie 2008, a lui Lee Myung-bak, calificat în mod regulat drept "trădător" de regimul nord-coreean.

Îndepărtându-se de linia conciliantă a predecesorilor săi, Lee pledează pentru o linie fermă faţă de Nord şi condiţionează ajutorul ţării sale de progrese tangibile în procesul de denuclearizare.

După anunţul de luni privind un al doilea test nuclear după cel din 2006, condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, Coreea de Nord a efectuat marţi şi miercuri tiruri de rachete, potrivit surselor sud-coreene, în pofida apelurilor internaţionale la noi sancţiuni împotriva regimului comunist.

Consiliul de Securitate pregăteşte o rezoluţie care să includă noi sancţiuni împotriva Phenianului, a declarat ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, care asigură preşedinţia acestuia în luna mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici