Armata pakistaneză intervine pentru recuperarea supravieţuitorilor de pe K2

Un elicopter al armatei pakistaneze s-a deplasat, luni, într-o misiune de salvare a alpiniştilor blocaţi pe vârful K2 în urma unui accident soldat cu zece morţi şi mai multe persoane dispărute.

8 afișări
Imaginea articolului Armata pakistaneză intervine pentru recuperarea supravieţuitorilor de pe K2

Armata pakistaneză intervine pentru recuperarea supravieţuitorilor de pe K2 (Imagine: http://broadpeak08.blogspot.com)

"Am trimis un elicopter pentru recuperarea a şase persoane, printre care patru olandezi şi doi italieni", a declarat maiorul Farooq Firoz, un purtător de cuvânt al armatei din oraşul Gilgit, principala localitate din nordul Pakistanului.

"Aceştia se află în diferite locuri la o altitudine de 5.500 de metri", a adăugat acesta.

Sher Khan, un colonel în rezervă şi vicepreşedinte al Clubului Alpin din Pakistan, a declarat că, pe lângă cei nouă alpinişti, şi-a pierdut viaţa şi un cărăuş iar alţi trei au fost daţi dispăruţi, printre care un alt localnic.

Speranţele de a fi descoperiţi în viaţă scad drastic deoarece aceştia sunt izolaţi într-un sector cunoscut sub denumirea de "Zona morţii", după ce o porţiune de gheaţă s-a desprins şi a rupt cablurile de fixare în timp ce alpiniştii coborau, vineri, de pe vârful înalt de 8.611 metri, al doilea ca înălţime din lume.

"Pe vârful K2, când cineva este dat dispărut, este mort", a subliniat Khan, unul din cei mai experimentaţi alpinişti pakistanezi.

Potrivit lui Fredrik Straeng, alpinist suedez, care a participat la operaţiunile de salvare, vremea s-a îmbunătăţit după o lungă perioadă nefavorabilă, determinând alpiniştii să ridice tabăra instalată la altitudinea de 7.000 de metri şi să încerce o ascensiune către culme.

Alpiniştii cantonaţi la baza muntelui au observat, luni dimineaţă, două persoane care încercau să coboare versantul abrupt. Aceştia erau alpinistul olandez Wilco van Rooijen şi cel italian Marco Confortola.

Autorităţile pakistaneze au confirmat moartea a cinci alpinişti, trei sud-coreeni, unul norvegian şi celălalt francez, în timp ce un alpinist irlandez este în continuare dat dispărut. Doi ghizi nepalezi au murit, de asemenea, în timpul expediţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici