Armata rusă deschide în DIRECT cutia neagră a bombardierului doborât de Turcia - VIDEO

Experţi ruşi au deschis vineri cutia neagră a avionului militar rus doborât pe 24 noiembrie de Turcia la frontiera cu Siria, într-un adevărat show mediatic transmis în direct de televizinile ruseşti, relatează AFP în pagina electronică.

8881 afișări
Imaginea articolului Armata rusă deschide în DIRECT cutia neagră a bombardierului doborât de Turcia - VIDEO

Armata rusă deschide în DIRECT cutia neagră a bombardierului doborât de Turcia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

UPDATE 13.30: Cutia neagră era avariată

Colonel Andrei Semonov a declarat presei, după deschiderea cutiei negre, că aceasta era localizată în apropiere de coada avionului şi a fost afectată de racheta turcă şi de impactul aeronavei cu pământul. De aceea o parte din chipurile de memorie aflate în cutie sunt distruse.

Totuşi, datele obţinute vor fi analizate cu ajutorul unor echipamente speciale şi rezultatele vor fi făcute publice pe 21 decembrie, transmite reuters.com.

De asemenea Nikolai Primak,şeful echipei de investigaţii, a spus după deschiderea aparului că o parte dintre onformaţii par să lipsească, scrie bbc.com.

Ministerul rus al Apărării a adunat aproximativ 20 de jurnalişti ruşi şi străini pentru a urmări în direct transmisia video a deschiderii cutiei negre.

Postul rus de ştiri Rossiia 24 transmitea în direct totul.

"Este pentru prima dată când deschidem o cutie neagră în direct", a comentat pentru postul Rossiia 24 generalul Serghei Dronov din cadrul forţelor aeriene ruse, dublat în engleză.

Doborârea acestui avion de vânătoare-bombardier de tip Suhoi-24 de către avioane de vânătoare turceşti de tip F-16 a provocat o gravă criză diplomatică între Moscova şi Ankara.

Turcia afirmă că avionul i-a încălcat spaţiul aerian, în timp ce Rusia dezminte şi încearcă s-o dovedească cu ajutorul datelor care vor fi extrase din cutia neagră.

"Avem suficiente probe care arată că avionul rusesc nu a încălcat spaţiul aerian turc", a declarat Dronov, adăugând că aeronava a fost doborâtă în timp ce se afla în Siria, la 5,5 kilometri depărtare de frontiera turcă.

Dintre cei 14 experţi invitaţi de Moscova să asiste la deschiderea cutiei negre, doar doi - un britanic şi un chinez - au venit.

"Cetăţeni americani" sunt de asemenea prezenţi, a declarat Dronov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici