Armata SUA a vrut să utilizeze psihologi pentru a influenţa congresmeni şi oficiali străini

Armata americană a încercat să utilizeze ilegal serviciile unor psihologi pentru a influenţa congresmeni şi oficiali străini de rang înalt, în speranţa că va obţine trupe suplimentare şi fonduri pentru Afganistan, relatează joi revista Rolling Stone.

44 afișări
Imaginea articolului Armata SUA a vrut să utilizeze psihologi pentru a influenţa congresmeni şi oficiali străini

Generalul William Caldwell (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Publicaţia îl acuză pe generalul William Caldwell, responsabil cu formarea trupelor afgane, că a făcut presiuni anul trecut asupra unei celule de psihologi militari (psy-op), care în mod normal trebuie să influenţeze comportamentul inamicului, prin intermediul propagandei.

Conform revistei, generalul a cerut acestei celule să se concentreze asupra personalităţilor care veneau să îl viziteze în Afganistan.

Printre acestea figurau, potrivit revistei, senatorul John McCain, fost candidat republican la prezidenţiale, precum şi colegii săi Joe Lieberman, Jack Reed, Al Franken şi Carl Levin. Rolling Stone citează de asemenea numele şefului Statului Major Interarme, amiralul Mike Mullen, al ministrului german de Interne şi al ambasadorului ceh în Afganistan.

Publicaţia se sprijină pe declaraţiile colonelului Michael Holmes, şeful celulei respective, care a explicat că legea interzicea serviciilor sale să manipuleze americani.

"Munca mea de «psy-op» este să mă joc cu creierul oamenilor, pentru a determina inamicul să acţioneze cum vrem noi. Nu am dreptul să fac acest lucru cu ai noştri. Dacă mi se cere să utilizez aceste capacităţi asupra unor senatori sau reprezentanţi, se trece linia roşie", a declarat el.

Potrivit colonelului Holmes, superiorul său pe linie ierarhică i-a cerut să strângă dosare despre vizitatorii săi pentru a cunoaşte "punctele sensibile asupra cărora putem acţiona pentru a obţine mai multe fonduri".

"Cum putem obţine de la aceşti tipi să ne trimită mai multă lume? Ce trebuie să le înfig în craniu?", ar fi întrebat generalul Caldwell.

Potrivit Rolling Stone, colonelul Holmes a transmis avertismentele sale ierarhiei, dar apoi a făcut obiectul unei anchete privind comportamentul personal şi a primit o "mustrare".

Pentagonul nu a putut fi contactat joi dimineaţă pentru a comenta aceste informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici