Armata ucraineană a atacat convoiul militar rus care a pătruns pe teritoriul Ucrainei. Rusia neagă că ar fi trimis un convoi

Armata ucraineană "a distrus" majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopţii pe teritoriul ucrainean, afirmă un purtător de cuvânt militar. Ministerul rus al Apărării a negat, vineri, informaţiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina.

11409 afișări
Imaginea articolului Armata ucraineană a atacat convoiul militar rus care a pătruns pe teritoriul Ucrainei. Rusia neagă că ar fi trimis un convoi

Armata ucraineană a atacat convoiul militar rus care a pătruns pe teritoriul Ucrainei. Rusia neagă că ar fi trimis un convoi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 21:00 Rusia neagă informaţiile privind trimiterea unui convoi militar în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a negat, vineri, informaţiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina, relatează AFP.

"Niciun convoi militar rus nu a traversat frontiera dintre Rusia şi Ucraina", a declarat generalul Igor Konacenkov, un oficial din Ministerul rus al Apărării.

"Forţele ucrainene distrug fantome", a ironizat generalul Konacenkov anunţul Kievului privind atacarea şi distrugerea unor vehicule militare ruse.

Generalul Konacenkov i-a criticat pe oficialii occidentali care lansează, în opinia sa, acuzaţii nefondate şi a denunţat activitatea unor jurnalişti care "publică zilnic pe Twitter" mesaje vizând presupuse incursiuni ale Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Konacenkov a făcut referire la victimele civile din estul Ucrainei, unde au loc lupte între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a criticat vineri, într-o convorbire telefonică cu omologul său american Chuck Hagel, utilizarea de către armata ucraineană a unor arme grele în zone populate de civili.

Rusia a considerat drept "incceptabilă utilizarea de către forţele guvernamentale (ucrainene) a aviaţiei militare şi a armelor grele împotriva civililor paşnici şi a infrastructurii civile", a declarat ministrul rus, potrivit unui comunicat.

UPDATE 18:41 Rusia denunţă tentativele de blocare a tranzitului convoiului "umanitar" spre Ucraina

Ministerul rus de Externe a denunţat "tentativele" părţii ucrainene de a bloca tranzitul "convoiului umanitar" destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict.

"Ministerul rus de Externe denunţă intensificarea brutală a operaţiunilor militare ucrainene în această regiune; operaţiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus", conform unui comunicat oficial.

Ministerul rus de Externe nu oferă precizări privind atacul armatei ucrainene asupra unui presupus convoi militar rus care ar fi pătruns pe teritoriul Ucrainei.

"Există forţe care au intenţia de a recurge la acte de provocare deschisă pentru a agrava situaţia în zonele de conflict", adaugă Moscova, denunţând planul unor voluntari ucraineni de a instala mine pe şoseaua pe care ar trebui să treacă vehicule ruse care transportă ajutoare umanitare.

"În Ucraina există persoane care vor să blocheze misiunea umanitară rusă, chiar cu preţul unor noi victime şi al unor noi distrugeri. Cei care alimentează astfel de proiecte criminale îşi asumă o responsabilitate mare şi se expun consecinţelor", avertizează Ministerul rus de Externe.

18:04 Armata ucraineană a atacat convoiul militar rus care a pătruns pe teritoriul Ucrainei

Armata ucraineană "a distrus" majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopţii pe teritoriul ucrainean, afirmă un purtător de cuvânt militar.

"Trupele ucrainene au localizat şi au atacat vehiculele militare intrate în cursul nopţii printr-o zonă a frontierei aflată sub controlul insurgenţilor", a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

"Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizaţi de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei", a precizat oficialul militar ucrainean.

Preşedinţia Ucrainei a confirmat că o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineană. "O mare parte a convoiului a fost distrusă de artileria ucraineană", a comunicat Preşedinţia de la Kiev, citată de AFP.

Preşedintele Petro Poroşenko a discutat prin telefon despre situaţie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.

Vineri dimineaţă, Ucraina a denunţat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul său, pe la un post de frontieră aflat sub controlul separatiştilor proruşi, în zona Doneţk. "Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksîi Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informaţii privind numărul de vehicule din acest convoi", a adăugat el.

Potrivit corespondenţilor publicaţiilor The Guardian şi The Daily Telegraph, 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil şi alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare ruseşti au traversat frontiera dintre Rusia şi Ucraina joi seara, în zona Doneţk, prin punctul vamal Izvarin.

Un alt convoi "umanitar" rus, format din aproape 300 de camioane, este staţionat la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, vehiculele fiind verificate de poliţia ucraineană.

Rusia a efectuat o incursiune militară în estul Ucrainei, a confirmat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, îndemnând Moscova să retragă imediat vehiculele militare şi trupele staţionate în apropierea frontierei ucrainene. "În cursul nopţii, am asistat la o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat Rasmussen la Copenhaga, citat de agenţia DPA. "Acest lucru confirmă faptul că există un flux continuu de armament şi combatanţi în estul Ucrainei. Este o dovadă clară privind implicarea permanentă a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei", a adăugat secretarul general NATO.

"Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei, să oprească traficul de armament, trecerea combatanţilor şi a banilor în Ucraina, să înceteze susţinerea acordată separatiştilor din estul Ucrainei şi să iniţieze un dialog constructiv cu Administraţia de la Kiev", a spus Rasmussen.

Trimiterea convoiului militar "reprezintă o nouă dovadă că Rusia face exact invers decât afirmă. Rusia contribuie la escaladarea conflictului, chiar dacă face apeluri pentru detensionarea crizei", a reacţionat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, potrivit Reuters.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici