ARMISTIŢIU de cinci ore în Fâşia Gaza. Trei obuze de mortier au fost lansate înspre Israel, în pofida acordului

Armata israeliană şi mişcarea palestiniană Hamas au confirmat că şi-au încetat atacurile joi, la ora 7.00 GMT (10.00, ora României), într-un armistiţiu "umanitar" de cinci ore, solicitat de către ONU. Trei obuze de mortier lansate din Fâşia Gaza au ajuns pe teritoriul israelian, în pofida acordului umanitar.

503 afișări
Imaginea articolului ARMISTIŢIU de cinci ore în Fâşia Gaza. Trei obuze de mortier au fost lansate înspre Israel, în pofida acordului

Armata israeliană şi Hamas au confirmat începerea unui armistiţiu de cinci ore (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Chiar înainte de intrarea în vigoare a acestui armistiţiu, Israelul a anunţat că a dejucat atacul unui commando printr-un tunel dinspre Gaza şi a fost vizat de rachete palestiniene, în timp ce patru palestinieni au fost ucişi în raiduri asupra enclavei.

UPDATE 12:40 - Trei obuze de mortier au fost lansate din Gaza înspre Israel în pofida armistiţiului

Trei obuze de mortier lansate din Fâşia Gaza au ajuns pe teritoriul israelian, joi, în pofida unui scurt armistiţiu umanitar care ar fi trebuit să dureze până la ora 12.00 GMT (15.00 ora României), a anunţat armata israeliană, citată de AFP.

"În timp ce Tsahal (armata israeliană) nu trage, trei obuze de mortier au fost lansate din Gaza înspre (districtul municipal) Eshkol", a anunţat armata care într-o primă fază a vorbit despre rachete.

În momentul în care preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, îşi continua întrevederile la Cairo pentru soluţionarea conflictului, preşedintele american, Barack Obama, şi-a exprimat "tristeţea imensă" pentru moartea unor civili în Fâşia Gaza, apreciind însă că Israelul are "dreptul să se apere în faţa rachetelor care îi terorizează" populaţia.

De la începutul ofensivei israeliene "Limita Protectoare", pe 8 iulie, în Fâşia Gaza, menită să pună capăt tirurilor de rachete, 230 de palestinieni au fost ucişi şi aproape 1.700 răniţi, în mare parte civili.

Dintre victimele de miercuri, patru copii palestinieni au fost ucişi într-un bombardament asupra unei colibe pescăreşti situată pe o plajă din Gaza, iar armata a anunţat că va ancheta acest "incident tragic", precizând că ţintele erau membri Hamas.

În zece zile, Israelul a fost atins de peste o mie de rachete, care au provocat moartea unei persoane.

La cererea ONU, armata israeliană a anunţat pe contul său de Twitter că "îşi suspendă atacurile de la ora locală 10.00 până la ora 15.00 (10.00-15.00, ora României), în cadrul unui armistiţiu umanitar". Armata a avertizat însă că dacă mişcarea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, încalcă acest armistiţiu, va riposta.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste din Gaza, Mouchir al-Masri, a afirmat că "toate facţiunile, inclusiv Hamas, respectă o încetare a operaţiunilor de rezistenţă aşa cum au anunţat".

Această scurtă încetare a ostilităţilor trebuie să le permită locuitorilor să se aprovizioneze, întrucât sunt blocaţi în Gaza, un teritoriu minuscul de 362 de kilometri pătraţi, unde se înghesuie în condiţii grele 1,8 milioane de persoane supuse unei blocade israeliene de mai mulţi ani.

Agenţia ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni (UNRWA) a precizat că găzduieşte 21.000 de refugiaţi, dintre care mulţi dorm direct pe pământ, din lipsă de locuri.

Înainte de începerea armistiţiului, Israelul a efectuat circa 40 de raiduri, care au dus la moartea a patru palestinieni, şi a anunţat că a fost vizat de tiruri de rachetă.

De asemenea, armata israeliană a anunţat că a împiedicat un "atac terorist major" pe teritoriul său, "care ar fi putut avea consecinţe devastatoare şi mortale".

Armata a precizat că un grup de circa 13 "terorişti" a vrut să se infiltreze din Gaza în Israel, printr-un tunel al Hamas din apropierea kibbutz-ului Sufa. Cel puţin un atacator a fost ucis în riposta armatei, susţinută de aviaţie.

Miercuri, armata a bombardat masiv Gaza, după ce Hamas a respins o primă propunere de armistiţiu, prezentată de Egipt.

Noi negocieri între palestinieni şi egipteni, mediatorii tradiţionali, s-au desfăşurat la Cairo miercuri, cu participarea lui Moussa Abou Marzouk, numărul doi în ierarhia Hamas, care a cerut modificări la iniţiativa egipteană.

Considerată mişcare teroristă de Occident, Hamas vrea ca propunerea de armistiţiu să includă deschiderea punctelor de trecere între Israel şi Gaza şi eliberarea a zeci de palestinieni.

Abbas ar urma să se întâlnească joi cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah el-Sissi.

Site-ul israelian NRG a informat că "reprezentanţi israelieni" s-ar putea alătura discuţiilor de la Cairo.

În aşteptarea încheierii armistiţiului umanitar, Israelul îşi rezervă opţiunea unei intervenţii terestre în Fâşia Gaza, în pofida riscurilor mari, în special la nivelul pierderilor de vieţi omeneşti.

Blindate, piese de artilerie şi unităţi de infanterie au fost mobilizate în cele zece zile la frontieră, alături de 40.000 de rezervişti, în vederea unei eventuale operaţiuni la sol.

"Principalele infrastructuri (ale Hamas) se află sub sol sau în interiorul clădirilor civile", afirmă analistul militar al postului de radio al armatei, în opinia căruia numai o operaţiune terestră ar permite distrugerea acestora.

Noua spirală a violenţelor a fost declanşată după răpirea şi asasinarea a trei studenţi israelieni în iunie, atribuite de către Israel mişcării Hamas, urmate de răpirea şi arderea de viu a unui tânăr palestinian, la Ierusalim.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici